Videospeler inladen...

Coronablog - Minister Vandenbroucke: "Uit voorzorg extra maatregelen nemen om een complete lockdown te vermijden"

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil niet vooruitlopen op het Overlegcomité van woensdag, maar zegt dat uit voorzorg extra maatregelen nodig zullen zijn. Al 20 procent van de positieve coronatests in België is met de omikronvariant. De coronacijfers in ons land blijven voorlopig wel dalen. Volg hier de meeste recente corona-updates van vandaag.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Minister Vandenbroucke: "Uit voorzorg extra maatregelen nemen om complete lockdown te vermijden"

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil in "Terzake"  niet vooruitlopen op het Overlegcomité van komende woensdag, maar volgens Vandenbroucke is het duidelijk dat er uit voorzorg extra maatregelen zullen moeten worden genomen.

"Als we niet in een complete lockdown verzeild willen geraken, zeker niet wat kinderen of ons persoonlijk leven betreft, dan denk ik dat we uit voorzorg maatregelen moeten nemen. Je neemt dan het zekere voor het onzekere uit voorzorg", zegt Vandenbroucke. 

Volgens de minister moet dat de motivatie zijn voor de politieke verantwoordelijken, maar ook voor de bevolking "om weer eens door een zure appel te bijten". 

"In een periode van onzekerheid moeten we er nog eens solidair het beste van maken. Ik denk aan de kinderen na de kerstvakantie. Ik zou willen dat de scholen kunnen opengaan en dat er normaal les kan worden gegeven. We moeten alles op alles zetten om dat mogelijk te maken", zegt Vandenbroucke.

Videospeler inladen...

Klinisch bioloog Emmanuel André: "Al 20 procent van positieve tests in België is met omikronvariant"

Al 20 procent van de positieve coronatests in België zijn met de omikronvariant. Dat melden klinisch bioloog Emmanuel André en viroloog Marc Van Ranst op Twitter. Afgelopen vrijdag was dat nog 10 procent.

De eerste besmetting met de omikronvariant in ons land is een kleine maand geleden vastgesteld. Sindsdien is het aantal gevallen stelselmatig gestegen. Vanavond zit de GEMS-adviesraad opnieuw samen om de coronasituatie in ons land te evalueren.

Marc Van Ranst: "Aanvullend pakket aan maatregelen nodig om echte lockdown te vermijden"

Viroloog Marc Van Ranst heeft in het "Laat journaal" gemeld dat er in ons land geen echte lockdown zoals in Nederland moet komen. Aan de vooravond van het Overlegcomité komende woensdag zijn de experten samengekomen om een advies uit te brengen. "Het zou onkies zijn om nu al over het advies van de GEMS te praten. Het moet nog overhandigd worden", zegt Van Ranst.

"Ik denk dat in de situatie waarin we nu zitten er een aanvullend pakket aan maatregelen nodig zal zijn om te vermijden dat we de stap naar een echte lockdown moeten zetten. Dat gaat de bekommernis zijn. Het is aan de regering om te kiezen over welke maatregelen dat moet gaan. Dat moet heel goed opgevolgd worden", zegt Van Ranst.

Videospeler inladen...

Biden gaat Verenigde Staten niet op slot gooien in strijd tegen coronapandemie

De Amerikaanse president Joe Biden gaat de Verenigde Staten niet op slot gooien om een nieuwe golf coronabesmettingen te voorkomen. Volgens het Witte Huis is de president geen lockdown van plan, ondanks het oprukken van de omikronvariant van het coronavirus.

President Biden zal dinsdag in een toespraak tot de Amerikaanse bevolking wel iedereen oproepen om zich te laten vaccineren en te testen, aldus een woordvoerder. Maar het wordt "geen speech over het op slot doen van het land". De president zal met andere coronamaatregelen komen.

Londen schrapt nieuwjaarsfeest op Trafalgar Square

De burgemeester van Londen Sadiq Khan heeft aangekondigd dat het grote nieuwejaarsfeest op Trafalgar Square dit jaar geannuleerd wordt. "Het event gaat niet door omwille van de oprukkende omikronvariant van het coronavirus", klinkt het.

Britse koningin Elizabeth annuleert traditionele kerstfeest in landgoed Sandringham

De Britse koningin Elizabeth reist voor Kerstmis niet af naar landgoed Sandringham in het oosten van Engeland, zoals ze traditiegetrouw doet. De 95-jarige vorstin blijft, vanwege de snelle verspreiding van de coronavariant omikron, op Windsor Castle en zal daar haar familie ontvangen. Dat heeft Buckingham Palace bekendgemaakt.

Normaal gesproken reist de Britse koningin Elizabeth voor de kerstdagen af naar haar landgoed in Sandringham, waar haar kinderen en kleinkinderen ook naartoe komen. 

De Queen heeft haar traditionele kerstlunch met familieleden deze keer moeten afzeggen. Daartoe werd eerder al besloten vanwege zorgen over de omikronvariant van het coronavirus.

Het is een persoonlijke beslissing van de koningin, die na een "zorgvuldige overweging" is genomen. Op Windsor zullen de nodige voorzorgsmaatregelen worden genomen in verband met het coronavirus, aldus Sky News. 

Vorig jaar koos Elizabeth er ook al voor op Windsor te blijven en samen met haar echtgenoot prins Philip rustig de feestdagen door te brengen. Het wordt voor haar dit jaar de eerste Kerstmis zonder Philip. Hij overleed in april.

Premier League noteerde afgelopen week recordaantal van 90 nieuwe coronagevallen

Het coronavirus rukt op in de Premier League. De voorbije week werden bij de Engelse teams 12.459 Covid-testen afgenomen, 90 personen hebben daarbij positief getest. Vorig weekend werden liefst 6 van 10 competitiesduels uitgesteld in de Premier League. Het stijgend aantal coronabesmettingen was de boosdoener.

Lees het volledige artikel hier:

Dagrecord van 21.000 vaccinaties in Antwerpen

In de evenementenhallen van Antwerp Expo zijn maandag 21.000 vaccinaties gezet, een record in de stad. Dat bevestigt het kabinet van schepen van gezondheidszorg Els van Doesburg (N-VA). De stad wil "alles open zetten" om tegen het einde van de kerstvakantie zo veel mogelijk boosterprikken te zetten tegen de omikronvariant.

In Antwerp Expo was de voorbije weken al een vaccinatiecentrum ingericht. Vorige week beslisten de stad en ziekenhuisnetwerk ZNA om de capaciteit grondig uit te breiden, om de boostercampagne te versnellen. "We hebben besloten om alles open te zetten, omdat de boosterprik enorm belangrijk is om te beschermen tegen omikron", klinkt het bij het kabinet van Doesburg.

Maandag werden er 21.000 mensen gevaccineerd, goed voor 45 vaccinaties per minuut. Ter vergelijking: het vaccinatiedorp op Spoor Oost haalde op de beste dagen ongeveer de helft. 

Meer dan 91.000 nieuwe besmettingen in Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk zijn op een dag tijd 91.743 gevallen van coronabesmetting opgetekend, zo hebben Britse media maandag op gezag van officiële cijfers gemeld.

Zondag was er sprake van 82.886 nieuwe infecties en vrijdag 93.045, wat een record was. Er zijn ook 44 nieuwe sterfgevallen geregistreerd.

Volgens Sky News heeft premier Boris Johnson zijn regering maandagmiddag bijeengeroepen om zich te beraden over de laatste gegevens. Wetenschappelijke adviseurs roepen op tot nieuwe maatregelen maar een derde van de ministers zou daartegen gekant zijn.

Meest gelezen