Videospeler inladen...

Hoogtepunten De Warmste Week: voetbalscheidsrechters veroordelen racisme met DWW-actie, "Waterval" van K3 superpopulair

De Warmste Week is aan zijn derde dag toe. Het thema van de solidariteitsactie is dit jaar "Kunnen zijn wie je bent". Het kloppend hart van de actie, DWW Radio, zendt uit vanuit gaststad Mechelen. De Warmste Week zamelt geld in om 200 projecten te steunen die ervoor zorgen dat mensen echt zichzelf kunnen zijn. Volg hier doorheen de dag de hoogtepunten van De Warmste Week.

Voetbalscheidsrechters deden anti-racismeactie ten voordele van De Warmste Week: "Maatschappelijk probleem, waar nog werk aan is"

Afgelopen weekend droegen alle scheidsrechters en assistenten ind e hoogste voetbalklasse het DWW-vlammetje tijdens de wedstrijden. De bedoeling was om daarmee een duidelijk signaal te geven dat racisme op de voetbalvelden absoluut niet kan. De verkoop van die vlammetjes, en de extra giften leverden 2.250 euro op voor De Warmste Week.

Uitgerekend dit weekend werd de topmatch tussen Club Brugge en Anderlecht ontsierd door racistische gezangen over Anderlecht-coach Vincent Kompany en enkele van zijn spelers. "We veroordelen elke vorm van discriminatie en racisme, en willen dat signaal duidelijk herhalen", zegt scheidsrechter Bram Vandriessche op DWW Radio. 

"Het is niet evident om alles te horen wat er tijdens een wedstrijd geroepen wordt, al is er wel een stappenplan om in te grijpen. Maar racisme blijft een maatschappelijk probleem, iets moeilijks. Het is belangrijk om bepaalde waarden mee te geven in de opvoeding van onze kinderen."

Scheidsrechter Bram Vandriessche blikt terug op de racistische incidenten van dit weekend, en legt uit wat de voetbalscheidsrechters gedaan hebben voor De Warmste Week:

Videospeler inladen...

Vanmorgen was tv-maker Evert Winkelmans te gast bij DWW Radio. Hij maakte voor Canvas de docureeks "FC United", over racisme in de voetbalwereld. "Als we dit probleem echt willen aanpakken, dan zal het van onderuit moeten. Dat wil zeggen dat de fans het gaan moeten oplossen", aldus Winkelmans. "FC United" is te herbekijken via VRT NU.

Videospeler inladen...

Jezelf kunnen zijn in de sportclub: dat wil de organisatie "Out for the win" bereiken voor holebi- en transjongeren. De organisatie is één van de 200 projecten van De Warmste Week. Ze kregen vanmorgen bezoek van De Warmste Week-reporter Brahim. Onze journaalploeg was erbij.  

Videospeler inladen...

Angèle steunt De Warmste Week en geeft woensdag een concert

De zangeres Angèle heeft in een filmpje bevestigd dat ze woensdag een optreden zal geven op het podium van De Warmste Week in Mechelen. "Ik steun De Warmste Week. Het is heel belangrijk voor mij om jezelf te kunnen zijn en zeker op dit moment", aldus Angèle.

Bekijk het filmpje hier:

Videospeler inladen...

Wordt "Waterval" van K3 het meest aangevraagde nummer van De Warmste Week?

Al minstens 3 keer te horen tijdens DWW Radio - en dat enkel vandaag - : "Waterval" van K3. Of het nummer ook de meest aangevraagde verzoekplaat van De Warmste Week wordt, komen we vrijdag te weten. Maar dat het nummer voor sfeer zorgt bij jong en oud in Mechelen, inclusief presentatrice Kirsten Lemaire, blijkt uit deze beelden.

Videospeler inladen...

Genderfluïde Cara kan beter zichzelf zijn, dankzij De Warmste Week en Oscar and the Wolf

Cara is één van de 21 jongerenambassadeurs van De Warmste Week dit jaar, die het thema "Kunnen zijn wie je bent" mee uitdragen. Haar mama Katja heeft voor haar bij DWW Radio een nummer aangevraagd van Oscar and the Wolf. Een artiest die er openlijk voor uitkomt genderfluïde te zijn, net als Cara. Ze gingen onlangs samen naar zijn concert in de AB.

Wie genderfluïde is, voelt zich de ene keer meer man, en de andere keer meer vrouw of een dynamische mengeling van man en vrouw, zonder dat dit te maken heeft met een eventuele geslachtsoperatie of seksuele geaardheid.

"Een voorbeeld in de media zoals Max Colombie helpt veel voor andere mensen zoals ik. Het is makkelijker om het gesprek hierover aan te gaan nu dankzij "De Warmste Week"." Mama Katja beaamt "dat er veel gepraat is, en dat er al veel traantjes gevloeid zijn, want het is niet makkelijk. Maar luisteren en open zijn: dat doet heel veel."

Videospeler inladen...

Paaldanser Hakan doet mee aan "Iedereen danst": "Al dansend kon ik mezelf bewijzen tegenover de pesters op school"

Om 10 uur staat het nationale dansmoment elke dag op de agenda van De Warmste Week. Vandaag danst onder meer Hakan mee op het plein voor de studio van DWW Radio in Mechelen. Hij baat al 8 jaar de paaldansstudio Pole Explosion uit. Dans is voor hem altijd een uitlaatklep geweest. Als jongetje van 6 wilde hij graag balletlessen gaan volgen. Wat hij ook deed, ook al werd hij tot zijn 18e daarom gepest. 

"De pesterijen liepen de spuigaten uit, maar ik stond dan in de rij op school, stak mijn been in de lucht en draaide nog enkele pirouettes ook. Op die manier kon ik mezelf bewijzen, en mezelf zijn tegenover de pesters", vertelt Hakan in de radiostudio. "Die pesterijen hebben fel op mij inhakt, maar ik ben bijzonder trots dat ik zo'n goede danser ben geworden, en dat ik zo op grote podia mag staan en op televisie kom."

En Hakan voegt ook voor de camera's van De Warmste Week de daad bij het woord: hij paaldanst mee tijdens "Iedereen danst".

Hakan vertelt bij Peter en Fien in DWW Radio hoe hij gepest werd, omdat hij als jongen balletlessen volgde:

Videospeler inladen...

Tijdens het dagelijkse dansmoment doet Hakan een paaldansact in Mechelen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen