Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Democraat Manchin blijft dwarsliggen: miljardenplan "Build Back Better" van president Biden komt er voorlopig niet

Het immense investeringsplan "Build Back Better" van de Amerikaanse president Joe Biden komt er voorlopig niet. De Democratische senator Joe Manchin heeft laten weten dat hij tegen het plan zal stemmen, omdat hij vreest dat de enorme uitgaven de hoge inflatie zullen aanwakkeren. Manchin vreest ook dat de steenkoolindustrie te snel wordt afgebouwd door de plannen. En zonder de stem van de rebelse Manchin heeft president Biden geen meerderheid meer om het zogenoemde Build Back Better plan door de Senaat te krijgen. 

Er is maandenlang onderhandeld over de investeringen van 2 biljoen dollar voor meer sociale zekerheid, banen, huisvesting en duurzame energie. Het is één van de verkiezingsbeloftes van president Biden. Het Witte Huis is naar verluidt woedend.

De Democratische senator Joe Manchin zal niet voor het investeringsplan van Joe Biden stemmen. Dat zei hij zondag aan televisiezender Fox. Hij maakt daarmee een bocht nadat hij eerder wel leek akkoord te gaan tijdens de onderhandelingen over de huidige versie van de "Build Back Better Act". Die moet het sociale vangnet in de VS versterken.

Dat Manchin het herstelplan niet steunt, is een groot politiek probleem voor president Biden: de Democraten hebben maar één stem op overschot in de Senaat. Zonder de steun van Manchin wordt het plan dus naar de prullenbak verwezen.

"Ik kan het gewoon niet goedkeuren", zegt senator Joe Manchin:

Videospeler inladen...

"Build Back Better" is hoeksteen beleid president Biden

Voor president Joe Biden is het herstelplan de hoeksteen van zijn presidentschap. President Biden stelde eind oktober zijn investeringsplan ter waarde van 1.750 miljard dollar voor. De president had oorspronkelijk een dubbel zo groot bedrag voorzien maar de gematigde vleugel van zijn partij, waartoe Manchin behoort, vond dat veel te ver gaan.

Het investeringspakket zou onder meer kinderopvang goedkoper maken, belastingen voor gezinnen verminderen en de gezondheidsdiensten fors uitbreiden. In de strijd tegen de klimaatverandering wil Biden vooral investeren in hernieuwbare energiebronnen en het fiscaal voordelig maken om een elektrische wagen te kopen. 

Manchin heeft het vooral lastig met het uitfaseren van de steenkoolindustrie
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Als Manchin finaal afhaakt, kunnen de Democraten in theorie één Republikeinse senator proberen te overtuigen om mee te stemmen, maar dat is eerder onwaarschijnlijk. 

Rebel Manchin vreest dat de steenkoolindustrie te hard wordt aangepakt

Joe Manchin, een partijgenoot van Biden, was altijd al een van de kritische stemmen over het plan, mede omdat hij vreest dat de enorme uitgaven de nu al hoge inflatie nog kunnen aanwakkeren. "Ik kan niet stemmen om verder te gaan met deze wetgeving", zei hij op Fox News Sunday, "omdat ik niet kan stemmen voor een plan dat ik niet verkocht krijg aan mijn achterban in mijn thuisstaat West-Virginia."

Het Witte Huis reageerde scherp op de verklaringen van Manchin en stelt dat de uitspraken "in tegenspraak zijn met wat gezegd werd tijdens gesprekken met de president en Witte Huis eerder deze week, en met zijn eigen publieke verklaringen". Ook de linkse Democraat Bernie Sanders was erg scherp voor partijgenoot Manchin. 

Partijgenoot Bernie Sanders is scherp voor rebel Manchin
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Op Wyoming na is de staat waar Manchin opkomt, West Virginia, de grootste kolenproducent van de VS. Dertien procent van de steenkoolproductie komt uit West-Virginia. Manchin zegt al een tijdje dat presidents Bidens milieuplannen fossiele brandstoffen sneller in de ban doen "dan technologisch en markttechnisch mogelijk is". Manchin spreekt van "catastrofale gevolgen" voor zijn kiezers.

Maar Joe Manchin heeft ook persoonlijke belangen in de steenkoolsector. Hij ontvangt van alle Congresleden de meeste donaties van de kolenindustrie. Daarnaast heeft ook zijn zoon een beleggingsfonds dat investeert in steenkool. Manchin bezit voor miljoenen aandelen in dat fonds.

Voor president Biden is de aanhoudende tegenstand van een partijgenoot slecht nieuws.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen