Copyright 2017, Noppawan Laisuan, licensed via EyeEm Mobile GmbH

Genk, Oudsbergen en As willen huisjesmelkers aanpakken met conformiteitsattesten en belastingen 

Genk, Oudsbergen en As willen de strijd aangaan met huisjesmelkers. Volgens de dienst IGS Lokaal Woonbeleid GAOZ voldoet bijna twintig procent van de woningen op de private huurmarkt niet aan de minimale kwaliteitsnormen. Een verplicht conformiteitsattest dat laat zien dat een woning aan de voorwaarden voldoet, moet daar een einde aan maken. Verhuurders die de regels aan hun laars lappen, kunnen zich verwachten aan extra belastingen.

Met een conformiteitsattest zullen verhuurders in Genk, As en Oudsbergen in de toekomst wellicht moeten bewijzen dat hun woning aan de voorwaarden voldoet. “We stellen helaas vast dat er huisjesmelkers bestaan die profiteren van de zwakkeren in de onze samenleving”, zegt Genks schepen voor Wonen Alessandro Cucchiara (Vooruit). “Samen met de gemeenten As en Oudsbergen willen paal en perk stellen aan dat misbruik."

Woningen gebouwd voor 1981

Vanaf 2023 zullen verhuurders van woningen gebouwd voor 1981 stelselmatig een conformiteitsattest moeten aanvragen. “We streven ernaar om oude private huurwoningen op ons grondgebied in kaart te brengen en ook effectief te controleren”, vervolgt de schepen. “Na deze controle ontvangt de verhuurder, indien er niet teveel gebreken zijn, een attest waarmee hij kan bewijzen dat de woning voldoet aan de door ons opgestelde kwaliteitsnormen. Zijn er nadien toch klachten of problemen, dan is er een objectief attest dat ook de verhuurder kan inroepen bij discussies. Een dergelijk attest is tien jaar geldig en kost 90 euro.”

Eigenaars die moedwillig woningen van slechte kwaliteit verhuren zullen dat vanaf 2023 in hun portefeuille voelen.
Alessandro Cucchiara, schepen van Wonen en Wijken (Vooruit)

Eigenaars die herhaaldelijk weigeren een conformiteitsattest aan te vragen of verhuurders die moedwillig woningen van slechte kwaliteit verhuren, zullen dat volgens Cucchiara vanaf 2023 in hun portefeuille voelen. “Zo zal de heffing op ongeschikt of onbewoonbaar verklaarde woningen met een kwart verhoogd worden. Tenslotte beschermen we met de invoering van een nieuw verwaarlozingsreglement ook buurten en wijken tegen eigenaars die hun verantwoordelijkheid niet opnemen.”

Stad Genk kiest voor een stapsgewijze aanpak om de verhuurders voldoende tijd te geven. “In 2022 wordt er breed gecommuniceerd naar onder andere verhuurders en immokantoren. Bovendien kunnen eigenaars al stappen ondernemen om gebreken weg te werken. Vanaf 2023 start de opvolging van de verhuurders. Na tien jaar willen we alle beoogde huurwoningen, dat zijn er naar schatting 7.000, gecontroleerd hebben.”

In Genk komt het actieplan kwaliteitsvol wonen dinsdagavond op de gemeenteraad.

Meest gelezen