VRTnws

Marathonloper Bashir Abdi blikt terug op jaar vol hoogtepunten: "Het was fantastisch!"

Bashir Abdi schreef dit jaar sportgeschiedenis: hij haalde brons op de marathon op de Olympische Zomerspelen in Japan en brak het Europees record op diezelfde afstand in Rotterdam. Hij werd nét geen Sportman van het Jaar, maar dat kan de pret niet bederven. "Voor mij was het al een hele eer om zo hoog te eindigen. Ik gun het Wout voor 100 procent", zegt hij bij Radio 2 Oost-Vlaanderen.

2021 was weer een jaar vol bijzondere gebeurtenissen én mensen om trots op te zijn. Radio 2 blikt terug op het voorbije jaar waarin mensen vanuit heel Vlaanderen een belangrijke rol hebben gespeeld. Reden genoeg voor Radio 2 om hen op een voetstuk te plaatsen. We blikken een week lang terug op hun verhaal, op wat het effect is geweest en op wat ze betekend hebben in hun regio.

"Het was een fantastisch jaar", zegt Bashir op Radio 2 Oost-Vlaanderen, "en ik hoop dat ik nog veel gelijkaardige jaren mag meemaken." Een bronzen medaille, een Europees record, een nominatie voor Sportman van het Jaar, verschillende prijzen... er waren veel hoogtepunten in zijn jaar, "maar de bronzen medaille die ik in Japan behaalde, daar ben ik toch het meest fier op." Op persoonlijk vlak was dat de geboorte van zijn derde kindje Maryan.

In 2022 wil Bashir een medaille halen op het WK en op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs mikt hij op goud. "De omstandigheden in Japan waren niet ideaal. De hoge luchtvochtigheid was een probleem en ik had ook last van een jetlag. In Parijs hebben we dat allemaal niet. Het thuisvoordeel-gevoel zou daar in mijn voordeel moeten spelen."

Bijna sportman van het Jaar

Het scheelde niet veel, maar hij werd gisteren nét geen Sportman van het Jaar. "Wout van Aert is de terechte winnaar", zegt Bashir. "Voor mij was het al een hele eer om zo hoog te eindigen. Ik gun het Wout voor 100 procent."

Eindejaarsfeesten

Op de vraag hoe hij eindejaar gaat vieren kan hij kort zijn: "Voor ons, moslims, is dat niet zo speciaal. Terwijl het bij onze buren en vrienden heel mooi versierd is, is het bij ons heel gewoon. Voor ons zijn het Suikerfeest en het Offerfeest dan weer hoogdagen".

Meest gelezen