Represented by ZUMA Press, Inc.

Na experten zet nu ook de politiek het licht op groen voor vaccinatie van kinderen vanaf 5 jaar

Kinderen van 5 tot en met 11 jaar mogen nu ook gevaccineerd worden tegen het coronavirus. Dat hebben de verschillende ministers van Volksgezondheid beslist. De vaccinatie is -net als bij de rest van de bevolking- niet verplicht. De vaccinatiecampagne voor kinderen zal tegelijkertijd lopen met die voor het boostervaccin voor volwassenen.

De beslissing van de ministers van Volksgezondheid is de laatste stap in het beslissingsproces. Eerst zette het Europees Geneesmiddelenagentschap eind vorige maand het licht op groen. Daarna gaf in ons land de Hoge Gezondheidsraad een positief advies. En vanochtend moesten de ministers van Volksgezondheid dus finaal de knoop doorhakken.

"De ouders van alle kinderen (red. van 5 tot 11 jaar) gaan een brief krijgen met een uitnodiging om zich te laten vaccineren", zegt federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) aan VRT NWS. "De allereerste prioriteit gaat naar kinderen met bepaalde ziektes. Dat is geen grote groep en die start nu meteen."

De ouders gaan vanzelfsprekend vrijwillig zelf kunnen beslissen, zegt federaal minister van Volksgezondheid Vandenbroucke bij "Het Journaal":

Videospeler inladen...

We gaan gelijktijdig met de boostercampagne ook de uitnodigingen voor de kinderen versturen

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit)

De uitnodigingen voor de andere kinderen worden volgens Vandenbroucke eind december begin januari klaar verstuurd. Er is geen prioriteit voorzien op de boostervaccinaties voor volwassenen. "We gaan gelijktijdig met de boostercampagne ook de uitnodigingen voor de kinderen versturen", zegt de minister. De vaccinatie is niet verplicht er zou geen coronapas komen voor hen.

"Het is een belangrijke beslissing", zegt Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) aan VRT NWS. "Het is voor alle duidelijkheid een aangepast pediatrisch vaccin dat speciaal is aangepast voor hen. We gaan met de kinderartsen bekijken welke kinderen eerst aan de beurt komen."

Als we de viruscirculatie kunnen minderen, is dat ook goed voor de kinderen zelf

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V)

Zowel Vandenbroucke als Beke geven aan dat kinderen zelden erg ziek worden van het coronavirus, toch is het volgens hen belangrijk om ook hen te laten vaccineren. "We hebben nu een lesvrije week omdat kinderen mee drager zijn van het virus", zegt Beke. "Ze kunnen hun ouders en grootouders besmetten. Als we de viruscirculatie kunnen minderen, is dat ook goed voor de kinderen zelf: dat betekent dat ze op een meer normale manier naar school kunnen gaan."

Hoe werkt vaccinatie voor kinderen?
Bij kinderen wordt gewerkt met verlaagde dosis van 10 microgram, vergeleken met 30 microgram voor volwassenen. Net als bij volwassenen krijgen zij twee prikjes in de bovenarm, met een tussentijd van drie weken. 

Pfizer voerde een studie uit met zowat 2.000 kinderen, en concludeerde dat het vaccin een effectiviteit heeft van 90,7 procent tegen symptomen vanaf dag 7 na de tweede dosis. De effectiviteit van het vaccin zal verder opgevolgd worden. 

Uit de klinische tests bleek nog dat kinderen minder vaak bijwerkingen hadden na de prik. Ernstige bijwerkingen zijn niet vastgesteld. Om zeldzame bijwerkingen op te merken is de testgroep te klein, zegt Pfizer. De meest voorkomende bijwerkingen uit de studie waren dezelfde als die bij volwassenen: pijn op de plaats van inspuiting, eventueel moeheid en mogelijk koortsachtige symptomen. 

Meest gelezen