In Stevoort staat voor elke deur een kerstboom en vind je zelfs een snoepjesstraat: "Deze traditie verbindt ons"

In de Hasseltse buurt Stevoort staat voor élk huis een kerstboom. Sinds enkele jaren neemt de kerstgekte er toe, net als het sprookjesachtige winterdecor. Buurtbewoonster Leen Polders voert stevig bewijs op: “In onze straat planten bewoners niet zomaar een sparrenboom voor hun oprit, maar gaat iedereen dit jaar helemaal op in het thema snoep. We bouwden zelfs een snoepjesfabriek en een trein om al dat lekkers te vervoeren." 

Stad Hasselt deelde dit jaar 5.000 kerstbomen uit verspreid over maar liefst 125 deelnemende buurten, een absoluut record. Met 1342 stuks spant Stevoort opnieuw met voorsprong de kroon: haast voor elke huisdeur pronkt een exemplaar. 

“Ik denk dat 99,9 procent van de buurt meedoet”, zegt buurtbewoonster Leen Polders, die ook lid is van Stevoort Solidair. “In de Kozenstraat gaan we nog een stapje verder en hebben we alles aangekleed met zoetigheden. Zo is er een heuse snoepjesfabriek en een trein die al die snoepjes op zijn bestemming brengt. En in de bomen hangen niet enkel kerstballen, maar ook zuurtjes en andere lekkernijen.”

(Lees verder onder de foto.) 

“De snoepjesfabriek is al dubbel en dik goedgekeurd door mijn kinderen”, knikt een buurman iets verderop. “Kleintjes mogen effectief een verpakt snoepje uit het huisje nemen, in ruil voor een donatie. De opbrengst gaat naar Stevoort Solidair, een lokale actiegroep die ervoor zorgt dat de centjes bij het goede doel belanden."

Hier-wonen-wij-bordjes

“Dit initiatief brengt de hele buurt samen in woelige tijden”, gaat Leen Polders verder. “We hebben een whatsappgroep met inwoners van heel Stevoort waarin we iedereen op de hoogte houden van de plannen. Wie wilde kon vooraf samenzitten en brainstormen over kerstideeën. Het resultaat mag gezien worden: als je door de buurt rijdt zal je in elke straat een sneeuwman vinden met een warme boodschap. Bovendien vind je voor heel wat huizen ‘hier-wonen-wij-bordjes’, met namen van de exacte bewoners. Heel leuk, maar ook een tikkeltje confronterend. Mijn 16-jarige dochter maakte me erop attent dat ze sommige buren dankzij de bordjes nu pas leerde kennen.”

(Lees verder onder de foto.) 

Stevoort is tijdens de Kerstdagen een heus wandeloord
Buurtbewoner Theo

Een wandeling door de buurt leidt ook langs het huis van Theo en zijn echtgenote, waar vrolijke kerstdeuntjes door de boxen galmen. “Ik heb me vermaakt met het verwerken van een beamer in een sneeuwman”, legt de buurtbewoner uit. “Tussen vijf en tien uur ’s avonds projecteren we mooie winterbeelden op de gevel van ons huis. Het trekt de aandacht van veel mensen. Stevoort is tijdens de kerstdagen een heus wandeloord.”

“Wie de buurt wil bewonderen is heel erg welkom”, vervolgt Leen Polders tenslotte. “Met Stevoort Solidair stippelden we een sneeuwmannenwandeling uit van 3,65 kilometer. Alle info vind je op het Solidariteitsplein.”

Meest gelezen