Videospeler inladen...

Zo maken sociale media wél gelukkig: vier positieve tips van Linde Merckpoel

Bijna een op de drie mensen voelt zich onzeker door zichzelf te vergelijken met anderen op sociale media, blijkt uit onderzoek van de KU Leuven. Maar het kan ook anders. In "Laat" geeft Linde Merckpoel tips om toch positief om te gaan met sociale media. "Je kiest zelf wat je volgt en wat je niet volgt. Daar iets bewuster mee bezig zijn, vind ik heel gezond."

Linde Merckpoel is zelf alomtegenwoordig op sociale media. Ze maakt vlogs voor Eén, maar is ook privé heel actief online. "Toch vind ik het bij momenten een bipolaire online wereld", zegt Merckpoel in "Laat". "De laatste jaren ben ik veel beginnen na te denken over de beelden die ik onbewust op mij laat inwerken."

Met deze tips kun je volgens Linde Merckpoel wél gelukkiger worden van sociale media.

"Dat is een beetje fake aan sociale media", slechts 11 procent posten foto’s waarop hij of zij ongelukkig of onzeker is:

Videospeler inladen...

1. Denk bewust na over wie je volgt

Eerst het goede nieuws: sociale media hoeven niet alleen maar negatief te zijn. "Anders zou ik er niet voor werken", zegt Merckpoel. "Er is veel wat niet altijd gezond is voor ons hoofd, maar er zijn ook mooie, inspirerende, grappige of hoopvolle dingen. En daar dienen die sociale media ook voor."

Merckpoel geeft enkele goede voorbeelden van Instagramaccounts waar zij gelukkig van wordt.

"Een van de beste accounts die ik volg is Celeste Barber." Zij parodieert perfecte foto’s van modellen door er haar eigen versie van te maken. "Inclusief vetrolletjes. En toch neemt ze dezelfde poses aan als de modellen. Vaak ziet dat er knullig uit, maar laten we eerlijk zijn, het ziet er ook écht uit, zoals jij en ik zouden doen."

Een ander account dat wel perfectie nastreeft, maar nooit met mensen: Accidentally Wes Anderson: "Dat account verzamelt foto's uit het echte leven, echte beelden uit de wereld die uit een film van Wes Anderson geknipt lijken te zijn."

Een laatste volgtip die Merckpoel gelukkig maakt is het account van haar favoriete chef-kok, Yotam Ottolenghi. "Ik ben niet vies van perfecte dingen, maar van perfect eten word ik gelukkiger dan van perfecte mensen."

2. Demp ‘perfecte’ mensen

Want perfectie, daar draait het vaak om op sociale media.

"Je ziet heel veel perfectie, veel prachtige, gelukkige beelden en de beste kant van iedereen", zegt Merckpoel. "Maar je vergelijkt de buitenkant van iemand anders met je eigen binnenkant en dat maakt je niet per se gelukkiger."

Daarom kiest ze nu bewuster wie ze volgt. Of net niet volgt. Daar hoort het 'ontvolgen' of 'dempen' van bepaalde mensen bij. Dempen is minder drastisch dan ontvolgen, die persoon hoeft dat niet te merken en zo zorg je ervoor dat je niemand kwetst.

Zo 'demp' je iemand op Instagram:

  • Klik op het account van de persoon die je wil dempen.
  • Druk op het pijltje naast 'volgend'.
  • Selecteer 'uitschakelen'.
  • Je kunt nu kiezen wat je wil dempen: berichten en/of stories.

"Dat dempen doe ik bij mensen die ik op zich wel sympathiek vind, maar die té mooie dingen posten die me achteraf doen twijfelen aan mezelf", zegt Merckpoel. "Dingen die me doen denken: zie mij hier nu zitten, alleen en droevig in de zetel op een zaterdagavond, terwijl iedereen buiten aan het feesten is."

Je vergelijkt de buitenkant van iemand anders met je eigen binnenkant en dat maakt je niet per se gelukkiger

Linde Merckpoel

3. Zet je gsm regelmatig uit

Een andere tip van Merckpoel is om je gsm op bepaalde momenten uit te zetten. "Vaak heb je ongewild je gsm in je hand en ben je weer aan het scrollen", vertelt ze. "Ik haatte dat zo en ik voelde dat ik daar bijna machteloos over werd. Dan zit je ergens in een soort rabbit hole waar je niet per se gelukkiger van wordt."

Daarom schakelt Merckpoel haar gsm regelmatig volledig uit. Eerst alleen 's nachts, maar nu vaak al rond zes of zeven uur 's avonds. "En ik merk dat mijn avonden interessanter zijn. Ik zit veel meer in het moment en dat geeft mij heel veel rust."

“Om de 5 minuten kijk ik op mijn gsm om te zien of ik een berichtje heb”, zo gaan jongeren om met hun sociale media:

Videospeler inladen...

4. Schakel je meldingen uit

Als het toch iets te drastisch voelt om je gsm volledig uit te schakelen, dan kun je natuurlijk ook de meldingen alvast gewoon uitschakelen. Zo kun je je gsm nog wel blijven gebruiken, maar word je niet steeds afgeleid door ping-geluidjes.

Meest gelezen