Minister Demir over de overbevolking Antwerpse gevangenis: "Alternatieve straffen zijn een gemakkelijkheidsoplossing"

De overbevolking in de Antwerpse gevangenis is een oud zeer. De toezichtscommissie van de gevangenissen stelt daarom onder meer alternatieve straffen voor, zoals elektronisch toezicht. De veroordeelde zit dan thuis met een enkelband. Vlaams minister van justitie Zuhal Demir wil structurele oplossingen. Ze denkt onder meer aan extra gevangenissen of cellen huren in Nederland. 

Morgen, dinsdag, is er een overleg tussen het Antwerpse stadsbestuur, de provincie, het gevangeniswezen en de Vlaamse en federale overheid. De toezichtscommissie voor de gevangenissen stelt voor om in te zetten op alternatieve straffen zoals een enkelband, waar Vlaanderen voor bevoegd is. Dat vindt Vlaams minister van justitie Zuhal Demir (N-VA) geen oplossing, zegt ze op Radio 2 Antwerpen. "Er is de laatste jaren in Vlaanderen al een tsunami aan enkelbanden", aldus Demir. "Nog nooit stonden er zoveel mensen in Vlaanderen onder elektronisch toezicht, nog nooit was er zoveel vraag naar werkstraffen. Een enkelband bijvoorbeeld is ook een gunst die wordt verleend aan gedetineerden en dat is dus niet van toepassing voor elke crimineel. Voor elk misdrijf moet er een gepaste straf zijn." 

Problemen doorschuiven, is dweilen met de kraan open
Zuhal Demir (N-VA), Vlaams minister van justitie

De overbevolking in de gevangenissen is een federale bevoegdheid. Het is geen oplossing om het probleem door te schuiven naar het Vlaamse niveau, vindt de minister. "We moeten ook voldoende enkelbanden hebben en genoeg personeel om alles te controleren. Ze moeten op zoek naar structurele oplossingen, zoals het bouwen van extra gevangenissen. Huren van cellen in Nederland, wat al eerder gebeurde, is ook een mogelijkheid. Ze kunnen ook eens kijken of er nog plaats is in Waalse gevangenissen. Problemen doorschuiven, is dweilen met de kraan open." 

Meest gelezen