AFP or licensors

Europees geneesmiddelenbureau EMA zet licht op groen voor Novavax-vaccin

Het Europese geneesmiddelenbureau EMA heeft het licht op groen gezet voor het Novavax-vaccin. Het gaat om het vijfde coronavaccin dat wordt goedgekeurd voor de Europese markt. Ons land heeft 500.000 dosissen besteld van het vaccin.

Wat is er precies gebeurd?

Het Europese Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft het coronavaccin van het Amerikaanse bedrijf Novavax goedgekeurd. Het vaccin zal op de markt komen onder de naam Nuvaxovid. Het vaccin kreeg afgelopen vrijdag al de noodgoedkeuring door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Voor de WHO was het het negende vaccin dat die goedkeuring kreeg.

Voor een vaccin in Europa -en dus bij ons- op de markt kan komen, moet het goedgekeurd worden door het EMA. Dat is dus vandaag gebeurd voor het Novavax-vaccin. Het gaat in Europa om het vijfde vaccin dat goedgekeurd wordt na dat van Pfizer, Moderna, AstraZeneca en Johnson&Johnson. Al worden die laatste twee intussen niet meer gebruikt.

Hoe werkt het vaccin?

Het Novavax-vaccin is gebaseerd op eiwitten, die een reactie van het immuunsysteem opwekken. Het is dus geen mRNA-vaccin zoals de meest gebruikte vaccins van Pfizer en Moderna, die boodschappermoleculen bevatten met een bepaalde genetische code. Het vaccin van Novavax kan bewaard worden op een temperatuur tussen 2 en 8 graden.

Welke bijwerkingen zijn er?

De bijwerkingen die tot nog toe zijn vastgesteld waren in de meeste gevallen zeer mild en gingen na een aantal dagen voorbij. De meest voorkomende bijwerking is een gevoeligheid in de arm waar het vaccin is gezet. Ook vermoeidheid, spierpijn, hoofdpijn, algemene malaise, gewrichtspijn, misselijkheid of overgeven kwamen af en toe voor.

Wat betekent dat voor onze vaccinatiecampagne?

Het is nog niet duidelijk wanneer de eerste vaccins precies kunnen ingezet worden. Europa heeft 200 miljoen dosissen besteld van het vaccin. Ons land heeft 500.000 dosissen besteld. Het leveringsschema is nog niet helemaal definitief. Vermoedelijk worden de eerste dosissen al in januari geleverd. Er zijn voor alle duidelijkheid twee dosissen nodig van het vaccin, met drie weken tussen.

Hoe dan ook zou het nieuwe vaccin in eerste instantie niet gebruikt worden voor de boostercampagne, maar wel voor mensen die nog niet zijn gevaccineerd. "Het gaat dan om mensen die bijvoorbeeld een allergie hebben tegen een stof in een van de vorige vaccins of die een ernstige bijwerking hadden na een eerste prik", zegt Dirk Ramaekers van de taskforce vaccinatie aan VRT NWS. Die wel benadrukt dat dit om een zeer kleine groep mensen gaat.

In tweede instantie gaat het ook om mensen die uit vrije wil zich nog niet hebben laten vaccineren en dat alsnog besluiten te doen.

Hoe goed is het vaccin?

Het vaccin heeft een werkzaamheid van ongeveer 90 procent. Dat is iets minder dan de vaccins van Pfizer en Moderna die rond een werkzaamheid van 95 procent schommelen, maar wel meer dan bijvoorbeeld het vaccin van Johnson & Johnson dat geen 70 procent haalde.

Beschermt het tegen de omikronvariant?

Hoe werkzaam het vaccin precies is tegen de omikronvariant is nog niet duidelijk. Dat is voer voor verder onderzoek. De studies waarbij de werkzaamheid werd onderzocht dateren van voor de uitbraken van de omikronvariant. De meest voorkomende varianten in de studies waren de alfa- en betavarianten.

Meest gelezen