NVE

Politie opent onderzoek naar racisme-incident tijdens Club Brugge - Anderlecht: "Dit wordt moeilijk te bewijzen"

De politie van Brugge heeft dan toch een proces-verbaal opgesteld naar aanleiding van de racisme-incidenten gisterenavond tijdens de match tussen Club Brugge en Anderlecht. De coach van Anderlecht, Vincent Kompany, zei na afloop van de match dat toeschouwers racistische uitspraken hadden gedaan. De politie gaat nu beelden analyseren en mogelijke getuigen proberen te verhoren. 

Het was een opmerkelijk interview van Anderlecht-trainer Vincent Kompany gisteren na de topper Club Brugge - Anderlecht. Kompany zei dat Club-supporters racistische uitspraken naar zijn hoofd (en dat van spelers en medewerkers) hadden geslingerd. "Ik wil gewoon naar huis nu", zuchtte Kompany zonder nog naar de persconferentie te gaan.

Hoewel er geen klacht werd ingediend is er nu toch een proces-verbaal opgesteld, laat Lien Depoorter van de lokale politie van Brugge weten. "Er kan een pv worden opgesteld als er een klacht is binnengekomen, maar dat is tot op heden niet gebeurd. Maar de politie kan ook beslissen om op eigen initiatief een pv op te stellen, en dat hebben we na evaluatie dan ook gedaan. We gaan ook contact opnemen met het parket, dat geeft ons iets meer mogelijkheden om te onderzoeken", aldus Depoorter. 

We maken ons geen illusies, dit wordt moeilijk te bewijzen. De klank van de beelden is niet altijd bruikbaar

Lien Depoorter, politie Brugge

"We gaan de beelden proberen te verzamelen van in het stadion, maar de klank is niet altijd even bruikbaar, omdat mensen elkaar in een stadion overrroepen, en dus moeilijk verstaanbaar zijn", aldus Depoorter. De politie gaat ook getuigen (zoals stewards) proberen te verhoren, om te proberen achterhalen wat er precies is geroepen. "Dit is sowieso een moeilijk verhaal, het gaat niet over gezang in groep, het gaat over enkelingen. We maken ons geen illusies, dit wordt moeilijk om hard te maken en te bewijzen. Maar we nemen het serieus en gaan proberen alles te onderzoeken. Maar we weten niet of er iets uit de bus gaat komen", besluit Depoorter. 

Ook Club Brugge laat weten de incidenten te onderzoeken en maakt zich sterk de betrokken supporters te sanctioneren door een stadionverbod op te leggen. "We gaan het nodige doen om de daders te identificeren", aldus Club op Twitter. 

Meest gelezen