Strijders van het Tigrese Volksbevrijdingsfront TPLF.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Tigrese rebellen trekken zich terug uit naburige Ethiopische provincies om vredesgesprekken mogelijk te maken

In Ethiopië trekken de rebellen van het Tigrese Volksbevrijdingsfront (TPLF) zich terug uit de twee naburige provincies Amhara en Afar, die ze in juli waren binnengevallen. Ze hopen op die manier vredesgesprekken met de nationale regering mogelijk te kunnen maken.

Het conflict in Tigray, in het noorden van Ethiopië, is nu al 13 maanden aan de gang. Het Tigrese Volksbevrijdingsfront (TPLF) heeft die provincie in handen. Het Ethiopische leger startte in november vorig jaar een offensief tegen de rebellen. Na een eenzijdig staakt-het-vuren nam het leger enkele maanden geleden weer de wapens op. 

De rebellen van hun kant vielen twee naburige provincies binnen, Amhara en Afar, namen enkele strategische steden in en leken op weg naar de nationale hoofdstad Addis Abeba. Maar de laatste tijd boekte het regeringsleger opnieuw terreinwinst.

Een soldaat van het nationale Ethiopische leger.
AFP or licensors

De Tigrese rebellen laten nu weten dat ze zich terugtrekken uit Amhara en Afar, een mogelijke stap naar een nieuw staakt-het-vuren, want het was een voorwaarde voor het opstarten van vredesgesprekken met de nationale regering.

"We hopen dat door ons terug te trekken, de internationale gemeenschap iets zal doen aan de situatie in Tigray, nu ze niet langer het excuus kan gebruiken dat onze troepen Amhara en Afar veroveren", zei TPLF-woordvoerder Getachew Reda.

Het is nu wachten op de reactie van de nationale regering in Addis Abeba. De vraag is of er echt vredesgesprekken zullen komen. Of ziet de Ethiopische premier Abiy Ahmed in deze terugtrekking de kans om het offfensief tegen de rebellen nog op te voeren en hen helemaal buitenspel te zetten?

Wel duidelijk is dat het conflict al een hoge menselijke tol heeft geëist. Duizenden burgers zijn al gedood, ongeveer 400.000 mensen in Tigray staan op de rand van hongersnood en meer dan 9 miljoen mensen in het noorden van Ethiopië hebben voedselhulp nodig.

Leger controleert opnieuw oude koningsstad Lalibela

Een van de gebieden die het Ethiopische regeringsleger heeft heroverd, is de oude koningsstad Lalibela. De stad viel tijdens het conflict geregeld in andere handen. Nu heeft het regeringsleger opnieuw de controle.

Staatsmedia toonden afgelopen weekend foto's van de vicepremier, op bezoek in de stad. Lalibela is werelderfgoed van de Unesco, door de ondergrondse rotskerken. Die zijn niet bovengronds gebouwd, maar in de rotsen uitgehouwen (foto onder). De stad is spiritueel van belang voor miljoenen Ethiopische orthodoxe christenen. 

usage worldwide

Meest gelezen