Laatste seizoen "Dertigers", Dieter Coppens op restaurant, Joris Hessels in de taxi: dit brengen Eén, Canvas & VRT NU

Na de kerstvakantie start het nieuwe televisieseizoen, en zijn er zowel op Eén, Canvas als VRT NU een hoop nieuwe programma's te zien. Eén trapt het vierde seizoen "Dertigers" op gang, en dat is ook het allerlaatste. De reeks is meteen ook volledig te zien op VRT NU, waar Youtuber Average Rob zijn acteerdebuut maakt in een gloednieuwe serie.

Nieuw op Eén

 • In "Junior op zoek naar de liefde" neemt de jongste Planckaerttelg ons mee op zijn herkenbare zoektocht naar de liefde en naar zichzelf. 
 • Dieter Coppens wordt na reisleider in "Down the road" nu restaurantuitbater. In "Restaurant misverstand" opent hij een zaak samen met acht mensen met jongdementie.
 • Reporter Lidewij Nuitten (zie foto) gaat in "We are family" op onderzoek naar haar eigen roots en die van anderen. 
 • Een vleugje humor brengt Steven Van Herreweghe in "De jaren 80 voor tieners". Elf tieners van vandaag reizen in hun eigen slaapkamer terug naar de jaren 80, via allerlei verhalen en beelden uit de oude doos.
 • In de driedelige reeks "Delphine: mijn verhaal" vertelt prinses Delphine van Saksen-Coburg (vanaf woensdag 12 januari) zelf haar fascinerende levensverhaal. 
 • "De afspraak"-gezicht Phara de Aguirre volgt voor de reeks "De notaris" actieve notarissen en hun cliënten. In intieme gesprekken vertellen ze over wat ze tijdens hun loopbaan meemaken. 
 • In maart 2022 is het tien jaar geleden dat er bij een ongeval met een Belgische bus, op de terugweg van sneeuwklassen in Zwitserland, 28 mensen om het leven kwamen. "Thuis"-actrice Katrien De Ruysscher en VRT NWS-journalist Lieven Van Gils zoeken in "Niets gaat over" ouders, zussen, broers en gekwetste kinderen in Heverlee en Lommel op. Ze staan stil bij het immense verdriet, maar ook bij de verhalen van hoop en troost.  
 • Tijs Vanneste stort zich in "Meester Tijs" (werktitel) opnieuw in de onderwijswereld. Als ex-leerkracht en vader is hij bezorgd over de toekomst van het onderwijs, en gaat hij praten met schooldirecties, leerkrachten en leerlingen. En hij staat opnieuw voor de klas. 
 • Het nieuwe "Zij aan zij" duikt in het leven van zeven vrouwelijke topsporters. Gymnaste en Olympisch kampioene Nina Derwael, basketbalspeelster Emma Meesseman, atlete Rani Rosius, tennister Elise Mertens, wielrenster Jolien D’hoore, voetbalster Janice Cayman, en paralympisch atlete Gitte Haenen (zie foto) behoren allemaal tot de wereldtop in hun discipline of zijn ernaar onderweg. Zij lieten sportjournalist Ruben Van Gucht en een cameraploeg toe in hun dagelijks leven.
 • Een dubbele portie nieuwe zondagavondfictie: met de meeslepende psychologische thriller "Twee zomers", waarin een vriendengroep gechanteerd wordt met beelden van dertig jaar geleden. De reeks heeft een topcast met onder andere Koen De Bouw, Kevin Janssens, Ruth Becquart en An Miller. Bekijk hier al een eerste trailer:
 • Ook op zondag later dit voorjaar: in "Lost luggage", met muzikante en zangeres Lara Chedraouï bij haar acteerdebuut meteen in een hoofdrol moet de half-Marokkaanse agente Samira Laroussa in de nasleep van de aanslagen op de luchthaven van Zaventem de achtergebleven koffers terugbrengen naar slachtoffers en nabestaanden. Bekijk hier al een eerste fragment:
 • Daarnaast brengt Eén verschillende Vlaamse en internationale films op het kleine scherm, zoals "Ferry", over de beginjaren van drugscrimineel Ferry Bouman uit "Undercover".

Nieuwe reeksen van:

 • Dagelijkse kostBlokkenIedereen beroemdHet Journaal en Het Weer, en Thuis zijn opnieuw op post.
 • Het langverwachte vierde seizoen van "Dertigers" wordt ook het laatste. De avonturen van de hechte vriendengroep zijn te zien vanaf maandag 10 januari. Het hele seizoen is vanaf dan meteen te bekijken via VRT NU. Hoe loopt het na een jaar bij Alex en Elias, met hun pleegdochter Renée? Zijn Saartje en Pieter klaar voor een volgende stap samen? Blijft Nora even hecht met de vriendengroep, nu ze is ingetrokken bij Hans in Vosselaar? Bart gaat samenwonen met zijn vriendin Caroline en haar tienerzoon Thomas. En Tinne waagt zich onder druk van de vrienden op de online datingmarkt. Bekijk hier al een eerste fragment:
 • Liefde boven in "First dates", waar heel wat Vlamingen op zoek gaan naar een match.
 • De verbouwavonturen in Frankrijk gaan door in "Château Planckaert".
 • Muziek is er met de liveshow van de "MIA's" begin februari en met het Eurovisiesongfestival in mei.
 • Otto-Jan Ham opent opnieuw de aula van de "Campus cup"
 • Kamal Kharmach steekt zijn neus opnieuw in "Andermans zaken" en probeert acht ondernemingen in nood te helpen (vanaf maandag 24 januari).
 • Kristel Verbeke praat in het tweede seizoen van "Zorgen voor mama" met moeders die laten zien en voelen wat het betekent om in armoede te leven.
 • Tijs Vanneste staat niet enkel voor de klas, maar hij keert ook terug naar "De Kemping", waarin een nieuwe groep van negen langdurig werkloze mensen - naast jongeren ook vijftigplussers - de natste zomer ooit trotseren. Bekijk hier al een fragment:
 • Een lach is nooit veraf in een nieuwe reeks "Loslopend wild", en het tweede seizoen van "Taboe" met Philippe Geubels. In de eerste aflevering (zondag 26 december) trekt hij op weekend met mensen met een autismespectrumstoornis. Geen makkelijk comedyweekend, ondervindt hij al snel. Bekijk hier de eerste beelden:
 • Britt Van Marsenille, Jan Van Looveren en Thomas Vanderveken gaan in het derde seizoen van "Factcheckers" (vanaf dinsdag 4 januari) door met hun missie: checken wat er klopt van de vele berichten, beweringen en weetjes die we dagelijks over ons heen krijgen. En Kobe Ilsen gaat in het tweede seizoen van #weetikveel (vanaf donderdag 13 januari) op zoek naar toffe en verrassende weetjes over boeiende onderwerpen waar we weinig over weten.
 • Op reis gaan Eén-kijkers met Arnout Hauben (zie foto), voor een 900 kilometer lange voettocht "Dwars door de Lage Landen". Hij gaat op zoek naar de verhalen die onze streken kleur hebben gegeven. 
 • In "Reizen Waes: wereldsteden" trekt Tom Waes naar enkele van de boeiendste en belangrijkste steden ter wereld, zoals Caïro (Egypte) en Los Angeles (Verenigde Staten). 
 • Cath Luyten logeert voor "Buurman, wat doet u nu?" bij zes fascinerende Vlamingen die hun Belgische bestaan – tijdelijk of definitief - omruilden voor een nieuw leven in het buitenland, zoals Sam Bettens.
 • "Luchthaven 24/7" neemt kijkers mee achter de schermen van Brussels Airport, één van de bedrijvigste luchthavens van Europa. De camera's registreren een jaar lang hoe luchthaven, personeel en passagiers omgaan met de steeds strengere veiligheidsmaatregelen en wijzigende omstandigheden.
 • Karl Vannieuwkerke haalt naar aanleiding van de 106e Ronde van Vlaanderen zijn "Vive le vélo"-tafel weer van stal. 

En op Canvas?

 • Het nieuwe jaar wordt ingezet met de vierdelige reeks "Sekswerkers", waarin Gilles De Coster en zijn getuigen een inkijk geven in een doorgaans gesloten wereld waar nog veel taboes over bestaan.
 • In "Taxi Joris" praat Joris Hessels met boeiende mensen terwijl hij hen met zijn taxi naar hun bestemming brengt. Bekijk hier de eerste beelden:
 • Actua en duiding bij het nieuws zijn er nog steeds in "Terzake", "De afspraak", "De afspraak op vrijdag" en "Vranckx""De ideale wereld" biedt een geheel andere kijk op de actualiteit.
 • De tweede reeks van "Therapie" biedt dan weer een intieme en tegelijk discrete blik op de relatie tussen therapeuten en hun cliënten, deze keer zowel bekende als onbekende. Bekijk hier al een fragment:
 • Hilde Van Mieghem focust in de derde reeks van "Als je eens  wist" op oudermishandeling.   
 • De reeks "FC United City Pirates" gaat over de gelijknamige voetbalclub, die sport koppelt aan sociaal engagement en diversiteit. Bekijk hier een eerste fragment:
 • Docureeksen voor later in het voorjaar: "Bariloche", van Eric Goens over Vlaamse collaborateurs die na de oorlog naar Argentinië trokken. "De kinderen van Save" belicht het lot van de kinderen van Belgische kolonialen en Afrikaanse moeders die eind jaren ’50 in België werden ondergebracht bij pleeggezinnen. 
 • In "De schandvlek van de eeuw: chemische wapens in Syrië" (werktitel) onderzoeken VRT NWS-journalisten Rudi Vranckx en Inge Vrancken het gebruik van chemische wapens tijdens de burgeroorlog in Syrië: een oorlogsmisdaad die tot op vandaag onbestraft blijft. 
 • Er is ook traditioneel veel cultuur op Canvas, met eind januari in aanloop naar de uitreiking van de Ensors Michaël Pas in "Cinema Canvas", een talkshow over de Vlaamse film en fictie. Begin februari is er de Week van de Vlaamse muziek en tot zo lang lopen "De Toots sessies" door. Naar aanleiding van de week van de Vlaamse muziek is er begin februari een special over Arno. En Canvas brengt ook de uitreiking van de allereerste Boon voor literatuur, de nieuwe Vlaamse prijs voor de beste Nederlandstalige boeken.   
 • Nieuw in sportland: na bijna 13 jaar neemt Aster Nzeyimana de fakkel over van Frank Raes als presentator van "Extra time"dat ook een nieuw decor krijgt.  Maarten Vangramberen (zie foto) focust in een nieuwe reeks "Wereldrecord"  op zes Belgische sportprestaties van wereldformaat en houdt ze tegen het licht van de sportwetenschap.
 • Gloednieuwe internationale fictie: de Australische reeks "Fires", over de bosbranden in 2019-2020, de Brits-Italiaanse reeks "Domina" over het machtsspel in het oude Rome, verteld vanuit het perspectief van Livia Drusilla, de vrouw van keizer Augustus. Later volgt "Showtrial", een Britse reeks over het proces van een rijke en arrogante studente die ervan wordt verdacht een minder welstellende medestudente te hebben vermoord. 
 • In het documentaireaanbod onder meer een tweeluik over de sluimerende spanning tussen Israël, Iran en de USA ("The Long War") en een driedelige reeks over Osama Bin Laden ("The Inside Story"). 

En op VRT NU?

Op VRT NU is niet enkel het volledige aanbod van Eén en Canvas te vinden, maar ook enkele exclusieve onlineprogramma's, zoals de absurde comedyreeks "Match" met Youtuber Average Rob, Nico Sturm, Clara Cleymans en Sinay Bavurhe. Voor Average Rob is de rol van Stan zijn debuut in een fictiereeks. Bekijk hier de eerste beelden:

In "Generation M: The story of my life" - een samenwerking tussen VRT NU, MNM en ED TV - komen fictie en talkshow samen. De reeks vertelt het waargebeurde verhaal van twee jongeren, die worstelden met de gevolgen van anorexia en van een ongeval onder invloed van drugs. Stukken uit hun leven werden, samen met hen, gereconstrueerd en nagespeeld in straffe jongerenfictie. 

In de zetel bij MNM-dj en host Dorianne Aussems vertellen de twee jongeren verder over wat er net te zien was. Daarnaast nodigt Dorianne hun vrienden, familie, lotgenoten en experten uit die het verhaal helpen omkaderen. 

In de loop van het voorjaar van 2022 zal VRT NU ook uitgroeien tot een volwaardige bestemming voor alle audio van de VRT. Zo zal je bijvoorbeeld alle podcasts én radiostreams van VRT ook via VRT NU kunnen beluisteren.

Meest gelezen