Werken in tijden van covid: verpleegkundige Heleen Van Noppen doet het al de helft van haar loopbaan

Verpleegkundige Heleen Van Noppen werkt al drie jaar in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. De helft van haar prille carrière staat ze in de covidafdeling en dat begint te wegen. 

2021 was weer een jaar vol bijzondere gebeurtenissen én mensen om trots op te zijn. Radio 2 blikt terug op gebeurtenissen van het voorbije jaar waarin mensen vanuit heel Vlaanderen een belangrijke rol hebben gespeeld. Reden genoeg voor Radio 2 om hen op een voetstuk te plaatsen. We blikken een week lang terug op hun verhaal, op wat het effect is geweest en op wat ze betekend hebben in hun regio. 

Toen de pandemie uitbrak begin 2020 beseften we niet dat het een marathon zou worden in plaats van een sprint. Ook de zorgverleners waarvoor we iedere avond klapten wisten toen niet welke bergen werk er nog zouden volgen. Intussen ondervinden ze het wel nog steeds aan den lijve. De opeenvolging van coronagolven hakt er stevig in, getuigt Heleen Van Noppen die al sinds het begin van de coronacrisis op de covidafdeling werkt: “Ik ken weinig anders dan corona en het weegt. We houden ons sterk maar het is wel heel moeilijk. Ik ben zelf superfier op ons team, daar put ik moed uit. Als het moeilijk gaat zijn dat ook de mensen waar ik bij terecht kan.”

Geen nieuws

Opvallend, in een situatie waar we niet kunnen ontsnappen aan coronanieuws en coronamaatregelen probeert Heleen net wel om corona achter haar te laten eens ze de deur van het ziekenhuis achter zich dicht doet. “Ik probeer zo weinig mogelijk naar het nieuws te kijken. Als ik niet werk, wil ik ook niet babbelen over corona en de maatregelen. Ik probeer dan gewoon te ontspannen met vriendinnen en te babbelen over fijne dingen.”

Ook de heisa over de nieuwe omikronvariant laat ze aan zich voorbijgaan. “Ik heb geen flauw idee waar we ons aan mogen verwachten. We nemen het zoals het komt, zo hebben we het eigenlijk al iedere golf gedaan in het ziekenhuis.”

Meest gelezen