radio 2

Brandweer Zone Rand werft 43 nieuwe vrijwilligers aan: "We willen hen zo snel mogelijk inzetten"

De Brandweer Zone Rand heeft 43 nieuwe vrijwillige brandweermensen aangesteld. Dat zijn er meer dan verwacht.  De vrijwilligers zullen verspreid worden over de 20 posten van de zone, in de gemeenten rond Antwerpen. Begin volgend jaar starten ze met hun opleiding,  maar in die periode zullen ze ook al geleidelijk aan ingezet worden.

In totaal hebben 55 geëngageerde mensen gesolliciteerd voor de job van vrijwilliger bij de brandweer. Daarvan zijn er 43 aangeworven. De nieuwe vrijwilligers zijn tussen 18 en 52 jaar oud en er zijn ook drie vrouwen bij. De Brandweer Zone Rand zocht eigenlijk 40 nieuwe vrijwilligers, het zijn er nu meer en dat is positief voor de hulpverlening, klinkt het. 

Jurgen Van Tichelen is één van hen. Hij zal met nog 2 andere nieuwe vrijwilligers aan de slag gaan op de post in Schoten. Jurgen is 44 jaar en werkt als kinesist bij Oscare, het nazorgcentrum voor brandwondenpatiënten. "Ik zal vooral in het weekend inspringen op mijn vrije momenten", vertelt hij in Start Je dag op Radio 2 Antwerpen.

Brandweerman worden was geen kinderdroom voor Jurgen. De overstromingen van afgelopen zomer waren voor hem de aanleiding om de stap te zetten en zich kandidaat te stellen bij de brandweer. "Ik voelde mij machteloos dat ik niet kon gaan helpen. Ik heb er achteraf met mensen bij de brandweer over gepraat en toen bleek ook dat mijn inzet als vrijwillige brandweerman te combineren was met mijn werk als kinesist."

Beluister hier waarom Jurgen Van Tichelen zich kandidaat stelt en wat erbij komt kijken:

Begin volgend jaar starten de nieuwe vrijwilligers met hun opleiding. Twee jaar lang zullen ze één dag per week les volgen. "Maar in die periode zullen ze ook al geleidelijk aan ingezet worden in één van onze 20 posten", zegt zonecommandant Katrien De Maeyer. "We zorgen ervoor dat ze wat ze geleerd hebben, zo snel mogelijk in de praktijk kunnen brengen. Daarom hebben we ervoor gezorgd dat ze stelselmatig en op een veilige manier kunnen deelnemen aan bepaalde interventies tijdens hun opleiding." 

Wie geïnteresseerd is, kan altijd eens gaan kijken op de website van de Brandweer Zone Rand

Meest gelezen