Oppositieleider Guaido en de huidige machthebber Maduro
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Leider Nicolas Maduro van Venezuela mag goud dat in Engeland ligt opgeslagen niet gebruiken, zegt Britse Hooggerechtshof

Het regime in het Latijns-Amerikaanse land Venezuela kan geen gebruikmaken van de goudreserves die het heeft opgeslagen bij de Bank of England, de Britse centrale bank. Dat heeft het Hooggerechtshof in het Verenigd Koninkrijk beslist. Het hof baseert zich op het feit de radicaal-linkse machthebber Nicolas Maduro niet erkend wordt door de Britse regering, maar wel zijn conservatieve rivaal Juan Guaido. 

Het gaat om iets meer dan 1,72 miljard euro die de centrale bank van Venezuela opgeslagen had bij de Bank of England. De Venezolaanse president Nicolas Maduro wou toegang tot dat geld, naar eigen zeggen om de coronacrisis in zijn land te bestrijden. De oppositie in Venezuela zag dat anders en beschuldigde Maduro ervan dat hij het goud vooral zou doorsluizen aan de bondgenoten die zijn regime steunen, vooral Rusland en China.

Het Britse Hooggerechtshof heeft nu de knoop doorgehakt in een juridische strijd tussen het radicaal-linkse regime van Maduro en zijn belangrijkste rivaal, de conservatieve parlementsvoorzitter Juan Guaido die zich begin 2019 heeft uitgeroepen tot interimpresident. Een lagere rechtbank had eerder al beslist dat Maduro geen recht heeft op de goudreserves van Venezuela, maar dat was in beroep ongedaan gemaakt.

 Het Hooggerechtshof heeft die uitspraak nu verworpen. Het hof baseert zich op het feit dat de Britse regering Guaido en niet Maduro erkent als president van Venezuela. Wel heeft Guaido nog niet meteen toegang tot de goudreserves van Venezuela. Een handelsrechtbank moet nog oordelen of Guaido nu wel toegang kan krijgen tot de goudreserves.

Wie is de "chef"?

De uitspraak is een tegenvaller voor het regime van Maduro. Die controleert de facto nog altijd het land, het leger en de meeste instellingen, maar internationaal erkennen ongeveer 50 landen zijn rivaal Juan Guaido. Het gaat dan meestal om westerse landen zoals de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Spanje, het Europees Parlement en Australië, maar ook andere grote landen in de regio zoals Canada, Brazilië, Colombia, Chili en Argentinië. Rusland, China, Turkije, Iran, Bolivië, Nicaragua en Cuba erkennen dan weer Maduro. 

Aanleiding zijn de erg omstreden verkiezingen van 2018 die officieel gewonnen werden door Maduro, maar volgens de oppositie frauduleus waren. Nadien heeft oppositieleider en parlementsvoorzitter Guaido zich uitgeroepen tot interimpresident en hij heeft dus tientallen landen kunnen overhalen om hem te erkennen. In eigen land heeft Guaido echter niet zo veel macht, ook al omdat de ordediensten en het leger zich nog altijd achter Maduro scharen en diens regime vooralsnog de touwtjes stevig in handen houdt. 

Naast de diepe politieke crisis wordt Venezuela echter ook getroffen door een enorme sociaaleconomische crisis en daar is nu de coronacrisis bijgekomen. Duizenden Venezolanen zijn naar de buurlanden gevlucht en er lijkt geen uitzicht op een compromis of oplossing.

Meest gelezen