"Ik ben zo vernederd, openlijk aan schandpaal genageld", Maaike Cafmeyer spreekt in "Winteruur" over zaak-Bart De Pauw

Actrice Maaike Cafmeyer heeft in "Winteruur" op Canvas voor de eerste keer gereageerd op het proces rond Bart De Pauw. "Ik zat superdiep en wist niet hoe ik daar uit kon geraken", vertelt ze op de zetel bij Wim Helsen. "Ik moest het doen met mezelf en mijn omgeving en de mensen die me graag zien."

 Actrice Maaike Cafmeyer was een van de negen vrouwen die zich burgerlijke partij had gesteld in de zaak-Bart De Pauw. Een maand na het proces reageert ze in "Winteruur" op Canvas voor het eerst op de zaak. "Ik ben zo vernederd, ik werd openlijk aan de schandpaal genageld", vertelt ze over de moeilijke periode. "Ik zat superdiep en dacht dat ik er niet meer zou uit geraken."

Ik was wanhopig en verdrietig en plots kwam de gedachte binnen dat het goed zou komen
Maaike Cafmeyer in "Winteruur" op Canvas

Tijdens die moeilijke periode stuurde een vriendin van Cafmeyer haar het gedicht "Snowdrops" van Louise Glück, de vrouw die vorig jaar de Nobelprijs voor de Literatuur won. "Ik ben zo blij dat ze dat deed, alles viel toen op z'n plaats", vertelt ze op de zetel bij Wim Helsen. "Ik was wanhopig en verdrietig en plots kwam de gedachte binnen dat het goed zou komen, dat ik nieuw leven zou kunnen scheppen uit de donkerte."

In "Snowdrops" moedigt Glück mensen aan om het te riskeren gelukkig te zijn. "Risk joy", het staat er letterlijk", aldus Cafmeyer. "Op dat moment gebeurde dat ook voor mij. Ik denk dat iedereen wel een moment meemaakt - hopelijk - waarin de mogelijkheid bestaat om te heropleven. Het is een ode aan de veerkracht. Ik heb rust gevonden in de natuur en ik ben nu sterker dan voordien", besluit Cafmeyer.

"Ik moest het doen met mezelf en mijn omgeving en de mensen die me graag zien", bekijk hier het volledige gesprek met Maaike Cafmeyer in "Winteruur":

Videospeler inladen...

Meest gelezen