Rik Kriekels, burgemeester Diepenbeek

Diepenbeek doet het voortaan met 1 schepen minder: "Het geld dat we hiermee uitsparen gaat naar goede doelen"

Op de gemeenteraad in Diepenbeek heeft een kleine meerderheid er voor gekozen om het vrijgekomen ambt van schepen Lode Vereeck verder niet in te vullen, en het met één schepen minder te doen. Even dreigde burgemeester Rik Kriekels (N-VA) zelfs zijn ontslag te geven als toch voor een nieuwe schepen zou gekozen worden, want dat zou voor hem een gebrek aan vertrouwen in de coalitie betekenen. Het geld dat nu uitgespaard wordt, gaat naar goede doelen in Diepenbeek.

Op de gemeenteraad is dinsdagavond beslist dat schepenambt niet meer in te vullen en dus met een schepen minder verder te werken. Even dreigde burgemeester Rik Kriekels (N-VA) zelfs zijn ontslag te geven als toch voor een nieuwe schepen zou gekozen worden, want dat zou voor hem een gebrek aan vertrouwen in de coalitie betekenen.

"Indien Vereeck gisteren vervangen zou worden, hadden we een probleem en dan zou er een motie van wantrouwen worden ingediend. Dan zou er een nieuw bestuur moeten samengesteld worden, en daar zou ik voor gepast hebben”, zegt burgemeester Rik Kriekels bij Radio 2 Limburg. Het ging er tijdens de gemeenteraad hard aan toe: “Ik heb er slecht van geslapen hoe we als politici met mekaar omgaan”, gaat hij verder. Ik maak me niet zozeer zorgen om het met een schepen minder te doen, Maar de manier waarop gisteren gecommuniceerd is, stemt me droevig.”

Vereeck zou vanaf 1 januari schepen worden van Financiën en Economie voor Open VLD, maar stapte op omdat meerderheidspartij Groen het niet kunnen vond, dat hij ook economisch advies geeft aan parlementsleden van het Vlaams Belang. Na de verkiezingen van 2018 was er afgesproken dat na drie jaar Peter Prévot (CD&V) zou vervangen worden door Lode Vereeck. "De bevoegdheden van Prévot worden nu overgedragen naar Jos Leroix (CD&V). Daardoor heeft Leroi dezelfde bevoegdheden in de vorige legislatuur, behalve ICT."

Goede doelen

Het geld dat nu uitgespaard wordt zal gespendeerd worden aan goede doelen, en gaat niet uitsluitend naar de gehandicaptenzorg, zoals Vereeck voorstelde: “We willen nu bekijken welke instellingen op ons grondgebied we kunnen helpen zodat we niemand tekort doen”, besluit Kriekels.

Oppositie

De oppositie vreest nu dat met vier schepenen de dossiers minder goed behandeld zullen worden: "Wij hebben te kennen gegeven met vijf schepenen verder te willen gaan omdat we ervaren hebben dat de voorbije drie jaar de dossiers op de gemeenteraad niet in orde zijn, en de kennis van dossiers door schepenen ook ondermaats is", zegt Patrick Hermans, fractieleider van Puur-Diepenbeek, de grootste oppositiepartij. "We hebben er geen problemen mee om vijf schepenen te betalen, als het werk dat geleverd ook goed is.” 

Dat burgemeester Kriekels dreigde op te stappen wanneer er toch voor een vijfde schepen werd gekozen, heeft ook Hermans de wenkbrauwen doen fronsen:  “In mijn 20-jarige carrière als politicus heb ik nog nooit meegemaakt dat coalitiepartners worden gedwongen om ergens voor te stemmen.” 

Meest gelezen