Van flessen cava tot knuffelberen: synthetische drugs versturen via postpakketten is "booming business" in ons land  

De douane onderschept steeds meer drugs in postpakketten. In 2021 heeft de douane op Brucargo, de goederenluchthaven van Zaventem, meer dan 6 ton drugs die verstopt zaten in postpakketten in beslag genomen. De drugs worden in ons land en Nederland gemaakt en dan naar het buitenland verstuurd via de post. Smokkelaars worden almaar creatiever, zo blijkt uit de vondsten. 

Xtc in sandalen, ketamine in koffie of vloeibare MDMA in flessen cava of wijn. Het zijn maar enkele voorbeelden van postpakketten die het voorbije jaar op de goederenluchthaven Brucargo onderschept zijn. Tussen begin dit jaar en eind vorige maand kon de opsporingsdienst van de douane op Brucargo 1.302 vaststellingen doen van drugs in post- en koerierszendingen.  In totaal werden in die periode 6.413,09 kg aan drugs in beslag genomen. 

Onze ploeg van "Het journaal" mocht enkele creatieve voorbeelden bekijken bij de douane:

Videospeler inladen...

De oppeppende drugs khat werd afgelopen jaar het meest onderschept in postpakketten. Goed voor bijna 5.000 kg. Dat is vier keer zoveel als in 2020. De hoeveelheid onderschepte cocaïne is zelfs verzevenvoudigd ten opzichte van vorig jaar. Het gaat om zo'n 87 kg. Volgens de douane worden de hoeveelheden drugs almaar groter. Zo kunnen er tot wel 10.000 pillen in één postpakket zitten. MDMA of ketamine kunnen per pakketje zelfs oplopen tot 9 kg. 

Van 1 liter vloeibare MDMA kan je zo'n 6.000 xtc-pillen maken

Kristaan Vanderwaeren - Administrateur-generaal van de Douane en Accijnzen

Al die chemische drugs worden vooral in Nederland en ons land gemaakt, en dan met pakketjes naar het buitenland gestuurd. Want daar valt veel meer winst te rapen. "Zo'n setje van drie flessen "alcoholvrije cava" kost op het darkweb al snel 20.000 euro" zegt douane-topman Kristaan Vanderwaeren. "Van 1 liter vloeibare MDMA kan je zo'n 6.000 xtc-pillen maken. Zo 1 pil kost hier drie euro, maar in Amerika, Australië en Indonesië bijvoorbeeld 30 euro", aldus Vanderwaeren. De marges voor de export zijn voor de criminelen dus veel groter in vergelijking met de lokale verkoop in België of Nederland.

Volgens Vanderwaeren is er sinds de coronacrisis ook een stijging in de export. Dat komt omdat de e-commerce in die periode aan belang heeft gewonnen. "En daar is ook de criminele business opgesprongen."   

Modus operandi

Ook minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) zakte vandaag naar Brucargo af voor een persmoment. Voor hem is het duidelijk dat het postnetwerk in ons land misbruikt wordt en België -net als Nederland- een draaischijf is voor de export van synthetische drugs naar alle uithoeken van de wereld . 

"Zoveel onderschepte drugs betekent langs de ene kant dat onze douane goed werk levert. Maar langs de andere kant heerst er grote ongerustheid omdat het duidelijk is dat er veel drugs vanuit ons land vertrekt naar het buitenland", vertelt minister Van Peteghem. 

Daarom is het volgens Van Peteghem belangrijk om nauwer te gaan samenwerken met pakjesbedrijven en koerierdiensten. "We bekijken op welke manier we in het volledige traject van het versturen van een pakket kunnen samenwerken zodat de controle niet enkel op het einde gebeurt, maar ook tijdens het proces". De komende jaren wordt er nog meer geïnvesteerd in specifieke scanningaparatuur. En dat is nodig want naar naar schatting glipt 90 procent nog altijd door de mazen van het net.

Meest gelezen