Duitse bondskanselier Olaf Scholz
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Duitsland kondigt nieuwe maatregelen af: "Private bijeenkomsten tot maximaal tien personen en nachtclubs dicht"

Duitsland komt in de strijd tegen de omikronvariant met nieuwe maatregelen. Zo moeten onder meer alle nachtclubs sluiten en worden private bijeenkomsten met gevaccineerden beperkt tot maximum 10 personen. Dat heeft bondskanselier Olaf Scholz bekendgemaakt, na overleg met de leiders van de 16 deelstaten. Eerder vandaag had het Duitse gezondheidsinstituut RKI al geadviseerd om contacten "maximaal" te beperken. 

Ook in Duitsland is de omikronvariant aan een opmars bezig. Om verdere verspreiding tegen te gaan, kondigt de Duitse regering na overleg met de deelstaten nu nieuwe maatregelen aan. 

Er komt weliswaar geen nieuwe lockdown, maar er is wel beslist dat alle nachtclubs de deuren zullen moeten sluiten. Grote manifestaties zoals voetbalwedstrijden kunnen enkel plaatsvinden als er geen toeschouwers zijn. 

Het meest opvallende zijn de nieuwe beperkingen op contacten voor gevaccineerden, met bijeenkomsten die met maximaal 10 mensen mogen doorgaan. 

Opvallend is dat de maatregelen ingaan op 28 december, dus na Kerstmis. Daar is bewust voor gekozen, zei kanselier Scholz. Hoe lang de nieuwe maatregelen van kracht blijven, is niet duidelijk. Op 7 januari is er opnieuw een vergadering tussen de federale en de regionale overheden gepland.

Het gaat om de eerste coronamaatregelen die genomen worden onder het leiderschap van de nieuwe bondskanselier Olaf Scholz. Die is onlangs Angela Merkel opgevolgd als federaal regeringsleider. Net zoals Merkel moet hij evenwel rekening houden met de deelstaten die bevoegd zijn voor gezondheid. De maatregelen zijn dus -een beetje zoals bij ons- een compromis tussen de federale en de regionale overheden. 

De maatregelen gelden voor heel Duitsland. De deelstaten kunnen echter strengere beperkingen afkondigen indien ze dat nodig achten en in sommige staten was dat al het geval.

Advies: "Communiceer duidelijk"

Eerder op de dag had het gezondheidsinstituut RKI in een nieuw advies geschreven dat mensen hun contacten "maximaal" moeten beperken en alleen op pad moeten gaan als dat noodzakelijk is. De Duitse evenknie van Sciensano adviseerde om deze maatregelen meteen te laten ingaan vanwege de opmars van de omikronvariant.

Ook adviseerde het instituut het tempo van de vaccinatiecampagne te versnellen en hierover duidelijk te communiceren, zodat de maatregelen goed begrepen zullen worden. De beschikbaarheid van voldoende gratis testen werd ook in het advies genoemd.

"Omikron dominant in januari"

Het RKI meldt dat omikron mogelijk al in januari dominant kan zijn in Duitsland. "Onder de huidige omstandigheden verdubbelt het aantal gevallen in ongeveer drie dagen". Dat de variant zich sneller verspreidt dan de huidige dominante varianten, blijkt in andere landen waar omikron wijdverspreid is. Meerdere landen zijn door omikron overgegaan tot extra maatregelen.

Meest gelezen