Mr Akin C Senol

Wetsvoorstel van CD&V wil smaakjes van e-sigaretten aan banden leggen

Als het van Kamerlid Els Van Hoof (CD&V) afhangt, komt er een beperking op het aantal smaakjes van de e-sigaret. Dat moet voorkomen dat jongeren door die aantrekkelijke smaakjes naar de e-sigaret worden gelokt. "Het is niet de bedoeling dat jongeren massaal aan het vapen worden gebracht, zeker nu blijkt dat de e-sigaret helemaal niet zo onschadelijk is als eerst gedacht", aldus Van Hoof. Ze heeft nu een wetsvoorstel ingediend dat de e-sigaret minder aantrekkelijk moet maken voor jongeren.

Op hun congres van een week geleden, schaarden de christendemocraten zich achter de ambitie voor een tabaksvrije generatie. Het voorstel van Els Van Hoof  kadert in die ambitie. Concreet wil ze dat er een lijst komt met smaakjes die nog toegestaan zijn. Op die manier blijft de e-sigaret aantrekkelijk voor volwassenen als rookstopmiddel, maar zullen jongeren die nog nooit gerookt hebben er minder toe verleid worden.

Het zit Van Hoof dwars dat fabrikanten jongeren lokken met aantrekkelijke smaakjes als popcorn en mango. "Uit onderzoek blijkt dat aantrekkelijke smaakjes ervoor zorgen dat de bereidheid van jongeren toeneemt om e-sigaretten te proberen. Acht op de tien jongeren startte met vapen door een smaakje", legt ze uit. "Als we zien dat een op de drie jongeren de e-sigaret gebruikte zonder eerst gerookt te hebben, is het toch duidelijk dat de e-sigaret haar rol in het tabaksontmoedigingsbeleid voorbijschiet."

Waarom moeten er duizend smaakjes zijn? Daarmee willen producenten vooral een nieuw en jong publiek aantrekken.

CD&V-kamerlid Els Van Hoof

E-sigaretten mogen niet verkocht worden aan jongeren onder de 18 jaar. Dat verbod is volgens Van Hoof niet voldoende, want jongeren krijgen ze toch in handen. "Er moet vooral ingezet worden op ontmoediging", zegt ze. "De ontmoediging is ook het beperken van smaakjes, zoals we ook gedaan hebben met de gewone sigaret. Dat maakt de aantrekkingskracht veel minder groot. Waarom moeten er duizend smaakjes zijn? Daarmee willen producenten vooral een nieuw en jong publiek aantrekken."

Het wetsvoorstel zorgt ook voor een wettelijke gelijkstelling tussen e-sigaretten zonder en met nicotine. "Aan de e-sigaret zonder nicotine kunnen nog stoffen worden toegevoegd, die potentieel gevaarlijk zijn", zegt Van Hoof. "In België en de Verenigde Staten zijn al slachtoffers gevallen doordat gebruikers de e-sigaretten aanvulden met CBD-olie dat vitamine E acetaat bevat. Bovendien komt door de verhitting van de houder ook tin, lood en nikkel vrij. Dat kun je niet echt gezond noemen."

Volgens Van Hoof kan een e-sigaret voor een verstokte roker een oplossing zijn, maar het mag geen opstap zijn naar roken voor jongeren. 

Meest gelezen