Een medewerker van het veilinghuis Aguttes toont hoe de eerste sms eruitzag.
AFP or licensors

"Merry Christmas": eerste sms ooit uit 1992 is geveild voor 107.000 euro

Bij het Franse veilinghuis Aguttes is de eerste sms uit de geschiedenis verkocht. Een anonieme Canadese koper had er 107.000 euro voor over. De eerste sms werd op 3 december 1992 verstuurd via de telecomoperator Vodafone. 

"Merry Christmas", zo luidt de tekst van de eerste sms. Op 3 december 1992 werd die door Neil Papworth, een medewerker van de Britse telecomoperator Vodafone, verstuurd naar zijn collega Richard Jarvis.

"In Frankrijk is het niet mogelijk om ontastbare zaken te verkopen, dus hebben we de eerste sms ooit tastbaar gemaakt", zegt het hoofd Ontwikkeling van veilinghuis Aguttes:

Videospeler inladen...

Die sms werd nu door Vodafone per opbod verkocht via het Franse veilinghuis Aguttes in Neuilly-sur-Seine, ten westen van Parijs. Een anonieme Canadese koper uit de IT-sector betaalde er 107.000 euro voor. Aguttes had de opbrengst geschat tussen 100.000 en 200.000 euro en de prijs is dus een beetje aan de lage kant. 

De opbrengst van de verkoop -de prijs min de veilingkosten- gaat naar de UNHCR, de Vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties.

In feite is de sms zelf niet verkocht, maar wel de NFT ervan. Dat staat voor "non fungible token" of niet-vervangbaar token. In mensentaal komt dat neer op een eigendomsrecht op een digitaal item via blockchaintechnologie. 

De verkoop van die NFT's zit in de lift. Onlangs werd 2,5 miljoen euro betaald voor de eerste tweet. Die werd verstuurd door Jack Dorsey, medestichter en tot voor kort topman van het bedrijf Twitter. De broncode van het wereldwijde web leverde via NFT vorige zomer 4,6 miljoen euro op.

Meest gelezen