Caignie Thierry

Exotische kraanvogels gespot in Heuvelland

In Heuvelland zijn 2 kraanvogels gezien. Dat is uitzonderlijk, want normaal komen de dieren niet voor in de vrije natuur in ons land of in Europa. Maar volgens Sven Masquelin van Natuurpunt leeft het paar al meer dan een jaar in de ruimere regio.

Het zijn opvallende dieren, de kraanvogels in Heuvelland. Niet alleen omdat ze groot en sierlijk zijn. Maar bovenop hun kop staat ook een gouden kroontje. De dieren die in Heuvelland zijn gespot, zijn dan ook strikt genomen kroonkraanvogels.

Minstens even opvallend als hun uiterlijk is het feit dat ze bij ons gezien zijn in de vrije natuur. "Die dieren leven normaal in Afrika", zegt Sven Masquelin van Natuurpunt bij Radio 2 West-Vlaanderen, "in de savanne. Bij ons komen ze normaal enkel voor in gevangenschap. Je kan er bijvoorbeeld zien in het opvangcentrum Zonnegloed in Vleteren. Bovendien zijn het trekvogels. Maar het paar dat nu in Heuvelland zit, heeft niet echt de neiging om te trekken. Ze leven al maanden in de regio".

Caignie Thierry

Niet ondervoed

Sven kwam de dieren ruim een jaar geleden op het spoor. "Mensen hadden mij een foto laten zien en vroegen mij of het reigers waren. Maar aan dat kroontje zag ik meteen dat het kraanvogels waren. Ik ben ze dan zelf gaan opzoeken. Ze zijn ondertussen al op verschillende plaatsen gespot: in Stuivenkenskerke bij Diksmuide, maar ook in Wallonië en Noord-Frankrijk. Blijkbaar hebben ze een groot gebied. En ze stellen het verwonderlijk goed. Aan de foto's is te zien dat ze niet ondervoed zijn."

Caignie Thierry

Genieten van op afstand

De dieren vangen heeft weinig zin volgens Sven. "Ik zie niet in waarom dat zou moeten. Ze zijn gezond en zorgen niet voor overlast. Ze leven van kolen en van mais die op het land zijn blijven liggen. Ik vermoed dat het dieren zijn die eerst in gevangenschap werden gehouden, maar het leven in vrijheid ligt hen duidelijk wel. " 

Kijken naar de Kroonkraanvogels mag zeker, volgens Sven. "Maar dan wel van op afstand", zegt hij. "Probeer zeker de vogels niet te verstoren en geniet met een verrekijker of een telelens." 

Meest gelezen