Speakup communications

Expo over Leonardo da Vinci van start in Waagnatie Antwerpen: "Naast schilder ook uitvinder en musicus"

Vanaf 22 december kan je in de Waagnatie in Antwerpen de expo "Leonardo da Vinci – Kunstenaar - Uitvinder – Genie" bezoeken. Ze toont de Italiaanse renaissance grootmeester uit de 15e eeuw niet alleen als schilder, maar ook als wetenschapper, uitvinder en musicus. De tentoongestelde werken zijn reproducties.

Officieel begint de kerstvakantie pas volgende week, maar voor wie nu al vrij heeft, en wel zin heeft in een uitstapje, is de Waagnatie in Antwerpen misschien wel een optie. Want daar opent morgen de expo "Leonardo da Vinci – Kunstenaar - Uitvinder – Genie".  Ze toont niet alleen - weliswaar reproducties - van da Vinci's bekendste schilderijen, zoals de Mona Lisa en het Laatste Avondmaal. Maar je vindt er ook da Vinci's uitvindingen, die aan de hand van zijn tekeningen gereconstrueerd werden.  

"In zijn tijd was da Vinci vooral bekend als musicus", zegt gids Peter Monbailleu. "De universiteit van Wenen heeft geprobeerd om die muziek te maken. En die muziek is hier te horen, zoals die had kunnen klinken, zoals da Vinci ze bedoeld had maar niet had opgeschreven."

"Da Vinci was ook wetenschapper. Heel veel van zijn ideeën zijn nooit uitgevoerd geweest maar andere uitvindingen dan weer wel. Je ziet hier bijvoorbeeld een ontwerp van iets wat lijkt op een helikopter. De techniek erachter lijkt heel erg op wat later de helikopter is geworden. Dat toont zijn genie."

Je vindt er ook een reproductie van het duurst geveilde schilderij ooit

Peter Monbailleu, gids

Maar natuurlijk hangen er ook vele schilderijen van da Vinci: "Het gaat voor alle duidelijkheid om reproducties want anders zou hier voor miljarden aan kunstwerken staan en dat krijgen we niet verzekerd", lacht Monbailleu.

Je vindt er onder andere een reproductie van de "Mona Lisa" met haar bevallige glimlach en "Salvator Mundi", een Christusfiguur die voorgesteld wordt als redder van de wereld. "Het is het duurste werk dat ooit geveild is geweest. In 2017 heeft de kroonprins van Saoedi Arabië het gekocht op een veiling bij Christie's voor 450 miljoen dollar. Ook het Louvre in Parijs wilde het werk maar de kroonprins bood meer. Bijzonder is dat experten zelfs twijfelen of het werk van da Vinci zelf is, of gewoon afkomstig is uit zijn atelier. Volgens sommige theorieën zouden enkel de vingers door da Vinci zelf geschilderd zijn, 't zijn dus hele dure vingers", besluit Monbailleu al lachend.

De expo "Leonardo da Vinci – Kunstenaar - Uitvinder – Genie" opent op 22 december de deuren en loopt tot begin maart '22 in de Waagnatie in Antwerpen.

Meest gelezen