Reactor Olkiluoto 3 in de steigers.
AP2011

Drie keer duurder dan geschat en met 12 jaar vertraging: Finland start nieuwe kernreactor Olkiluoto 3 op

De Finse nucleaire veiligheidsautoriteiten hebben toestemming gegeven om de nieuwe kernreactor Olkiluoto 3 op te starten. De reactor zal geleidelijk in werking treden en zal volgens de verwachtingen pas in juni 2022 op volle capaciteit draaien. De opstart van Olkiluoto 3 werd lang bemoeilijkt door technische mankementen en juridische geschillen waardoor de kosten opliepen tot zo’n 11 miljard euro, zeker drie keer meer dan oorspronkelijk gedacht.

In Finland is afgelopen nacht de nieuwe kernreactor Olkiluoto 3 opgestart. Dat gebeurde met bijna twaalf jaar vertraging op het oorspronkelijke schema. De nucleaire waakhond van Finland had vorige week het licht op groen gezet voor de heropstart. Het Finse energiebedrijf TVO heeft het over een "historische gebeurtenis". Het is immers meer dan veertig jaar geleden dat in Finland een nieuwe kernreactor in dienst werd genomen. 

De kernreactor werd gebouwd door het Franse industrieconcern Areva en wordt uitgebaat door TVO. De reactor heeft een vermogen van in totaal 1.650 megawatt, goed voor ongeveer 15 procent van de totale elektriciteitsvraag in Finland. De capaciteit zal wel pas geleidelijk worden benut. In januari zou de reactor slechts op 30 procent draaien en pas tegen juni op volle capaciteit, verwacht TVO. 

Bekijk hieronder de reportage van Terzake over kernenergie in Finland:

Olkiluoti 3 is een zogenaamde EPR-reactor, voluit European of Evolutionary Pressurized Reactor, en behoort tot de nieuwe en derde generatie van kernreactoren. Zo zijn er sinds 2018 al twee operationeel in China, de Taishan 1 en 2. In Flamanville in Normandië is er eentje in opbouw, maar daar verloopt de opbouw stroef met de nodige problemen en vertragingen.

Maar ook de bouw van de centrale van Olkiluoto, waar al twee reactoren zijn, verliep niet volledig zoals gepland. De bouw van Olkiluoto 3, de eerste kernreactor die werd besteld in Europa na de kernramp van Tsjernobyl in 1986, begon in 2005. Volgens het oorspronkelijke schema had de constructie in 2009 klaar moeten zijn.

Maar de Finse toezichthouder op kernenergie STUK twijfelde over de kwaliteit van een aantal onderdelen. Door de vertraging liepen de kosten fors op en wilden TVO noch Areva daarvoor opdraaien. De bouw zou zo'n 11 miljard euro hebben gekost, zeker drie keer meer dan oorspronkelijk gedacht. 

Meest gelezen