De jury heeft na urenlang beraad beslist: Steve Bakelmans is schuldig aan verkrachting van en moord op Julie Van Espen

Steve Bakelmans is schuldig aan de verkrachting van en moord op Julie Van Espen. Dat heeft de jury in Antwerpen beslist na een urenlang beraad. De familie en vrienden van Julie reageren opgelucht: "Dit is een zware week geweest voor iedereen", vertelt hun advocaat John Maes. Woensdag wordt beslist welke straf Bakelmans krijgt, hij riskeert levenslang. 

Meer dan vier uur heeft de jury samengezeten over de vraag of Steve Bakelmans schuldig was of niet. Concreet moesten de juryleden op drie vragen antwoorden. 

  • Is Steve Bakelmans schuldig aan de dood van Julie Van Espen? 
  • Is er sprake van voorbedachtheid - en dus moord? 
  • Is Steve Bakelmans schuldig aan de verkrachting van Julie Van Espen? 

Drie keer antwoordde de jury "ja". Die uitspraak ligt dus volledig in de lijn van de verwachtingen. Bakelmans is dus schuldig aan moord en verkrachting. "Steve Bakelmans heeft doelgericht gehandeld, met het oogmerk om te doden. Dat zien we aan de intensiteit van de letsels", klinkt het bij het hof. "Hij heeft haar verschillende keren gewurgd, het geweld aangehouden tot ze geen teken meer van leven gaf en verliet de plaats delict pas toen hij zeker was dat ze dood was." 

Hij heeft het geweld aangehouden tot ze geen teken meer van leven gaf

Hof van assisen

Volgens het hof zijn er verschillende momenten geweest dat Bakelmans had kunnen stoppen. Hij deed dat niet, wat wijst op die voorbedachtheid. "Hij had voldoende tijd om na te denken, om te beseffen waar hij mee bezig was en om de ernst van de gevolgen in te schatten." Ook nadien bleef Bakelmans heel rustig, benadrukt de jury. "Hij raapte rustig zijn spullen bijeen en uit de camerabeelden bleek dat hij niet in paniek was toen hij de plaats delict verliet."

Hoe verloopt zo'n beraad eigenlijk?

Het beraad - de stemming - is geheim. De 12 juryleden worden samengezet en mogen pas buiten komen tot er een antwoord is op de schuldvragen. Ze moeten daar met "ja" of "nee" op antwoorden. Als het 6 tegen 6 is, geldt het voordeel van de twijfel en wordt de beschuldigde vrijgesproken. Is het 7 tegen 5 dan krijgen de drie rechters van het hof ook een stem. Eens een beslissing genomen is, kan daar niet op teruggekomen worden. De beslissingen moeten ook gemotiveerd worden. 

De juryleden hebben het hele dossier ter beschikking, maar mogen niet communiceren met de buitenwereld - dus de gsm's van de juryleden worden bijvoorbeeld afgenomen. Wat er binnen besproken wordt, moet ook voor altijd geheim blijven. Zowel de briefjes met de beslissingen van de juryleden als hun persoonlijke nota's worden nadien door de papierversnipperaar gehaald. 

En nog een coronaweetje: normaal gezien gaat zo'n beraad in een klein zaaltje door, nu gaat het in de rechtszaal zelf door. Dat heeft alles te maken met de coronamaatregelen en de nood om afstand te houden. Daarom moest de zaal eerst een beetje omgebouwd worden. 

Bekijk hier de uitleg van gerechtsjournaliste Fatma Taspinar, vlak na de uitspraak:

Videospeler inladen...

Vooral over de voorbedachtheid is er lang gediscussieerd. De advocaat van Bakelmans had dat ook betwist. Hij vond het niet met zekerheid bewezen dat Bakelmans met voorbedachte rade handelde. "Hoe gruwelijk de feiten ook waren, ik vond het eerder doodslag dan moord. Ik ben wel blij dat de jury naar zijn verhaal heeft geluisterd en ook voor Steve Bakelmans de tijd genomen heeft, dat was voor mij essentieel", licht Dimitri de Béco na de uitspraak toe. 

Het was uitvoerig, pertinent, maar ook heel hard

John Maes - advocaat nabestaanden Julie

"De jury heeft alles zeer aandachtig bekeken", vult de advocaat van de nabestaanden, John Maes, aan. "Het was uitvoerig, pertinent, maar ook heel hard." De familie is uiteraard opgelucht dat Bakelmans over de hele lijn schuldig is, zegt Maes. "Dit is een zware week geweest voor iedereen. We zijn opgelucht dat dit de kwalificatie is, dit was voor hen heel erg belangrijk."

Woensdag volgt dan nog de strafmaat. "De gruwel is uitzonderlijk, maar het parcours van mijn cliënt ook", benadrukt de Béco. "Ik ga pleiten voor hem, maar de jury weet alles al. Het is aan hen om een gepaste straf te bepalen."

Ik ga pleiten voor hem, maar de jury weet alles al. Het is aan hen om een gepaste straf te bepalen

Dimitri de Béco - advocaat Steve Bakelmans

De verdediging komt niet meer aan het woord over de strafmaat, zij kunnen dus alleen maar luisteren. De mama van Julie zal - net als tijdens het hele proces - niet aanwezig zijn. "Zij wil geen confrontatie met hem, nooit."

Bakelmans zelf riskeert levenslang, met daar bovenop nog een opvolging door justitie. Maar wat het effectief wordt, horen we morgen. 

Meest gelezen