Nog geen akkoord over kernuitstap, eerst aantal technische en juridische kwesties uitklaren

Binnen het federale kernkabinet is er nog geen definitief akkoord over de kernuitstap. De topministers hebben tot 1 uur vergaderd daarover afgelopen nacht. Er zijn nog een aantal vragen die uitgeklaard moeten worden. Wellicht gaat het dan over de bevoorradingszekerheid na de uitstap, en het onder controle houden van de prijzen voor de consument. Het is voorlopig niet duidelijk wanneer het overleg verder gezet wordt. 

De topministers van de federale regering hebben gisteren de hele avond vergaderd over de kernuitstap, maar een akkoord kwam nog niet uit de bus. Het dossier verhuist nu naar de kabinetten om een aantal technische en juridische vragen uit te klaren, klinkt het in regeringskringen.

De federale vicepremiers, aangevuld met minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) zaten sinds iets na 19 uur samen in de Wetstraat 16. Op tafel lag de definitieve sluiting van de kerncentrales in 2025. Dat dossier zet de regering al een tijdje onder hoogspanning, vooral omdat de MR zich mordicus tegen een volledige kernuitstap blijft verzetten. 

Het kernkabinet duurde tot iets voor 1 uur, maar een akkoord kwam niet uit de bus. De kern heeft alle opties "in de diepte" onderzocht, klonk het in regeringskringen. De topministers zien elkaar later deze week terug over het energiedossier, maar de discussie verhuist nu eerst naar de interkabinettenwerkgroepen. Die moeten een aantal technische en juridische kwesties uitklaren. Het belangrijkste voorwaarden zijn dat de bevoorrading verzekerd blijft en dat de prijs onder controle blijft.

Vicepremier Sophie Wilmès (MR), die mee aan tafel zat, zegt dat ze graag nog een akkoord zou hebben met alle regeringspartijen voor het einde van het jaar, maar als dat niet lukt, is dat niet erg. "We hebben nog een beetje meer tijd, maar niet veel", zegt ze.

MR pleit ervoor om de kerncentrales langer open te houden. "We moeten een veiligheidsnet hebben voor de toekomst en dat is de verlenging van de kerncentrales", zegt Wilmès. De partij verzet zich tegen het inzetten van gascentrales om bij energietekorten bij te springen, omdat die te vervuilend zouden zijn.

Meest gelezen