Een kweek van de legionellabacterie (archieffoto)
Nicolas Maeterlinck

Legionellabacterie bij Albertstroom in Grobbendonk: 12 mensen in ruime omgeving besmet, 1 overleden

In Grobbendonk, Herentals, Lille, Vorselaar en Herenthout zijn de afgelopen weken 12 mensen besmet geraakt met de legionellabacterie. Eén persoon is ook overleden. Dat meldt RTV. De bacteriën waren naar alle waarschijnlijkheid afkomstig uit een waterzuiveringsinstallatie bij biogasbedrijf Albertstroom. Dat blijkt uit een onderzoek van het Agentschap Zorg en Gezondheid. 

Eind november werden er legionellabesmettingen vastgesteld in Grobbendonk, Herentals, Lille, Vorselaar en Herenthout. Legionella is een bacterie die ontstaat bij stilstaand water met een temperatuur tussen 20 °C en 50 °C. Als het nadien in de lucht verneveld wordt, kan de bacterie zich via kleine waterdruppeltjes verspreiden en langs de neus of de mond de longen bereiken. 

Omdat die bacterie zware gevolgen kan hebben voor wie besmet geraakt, gaat het Agentschap Zorg en Gezondheid meteen op zoek naar de bron. Bij verschillende bedrijven en organisaties in Grobbendonk en Herentals werden stalen genomen. Dat gebeurde ook bij biogasbedrijf Albertstroom naast het Albertkanaal. 

Op dit moment gaan we ervan uit dat de bron onder controle is

Peter Vandeputte, woordvoerder Albertstroom

"Bij de eerste staalname hebben we al maatregelen genomen, om de uitstoot van aërosolen te beperken. Wanneer je het woord legionella hoort en verneemt dat er mensen ziek en zelfs overleden zijn, zijn dat voor ons redenen genoeg om dit ernstig te nemen", zegt Peter Vandeputte, woordvoerder van Albertstroom, op RTV. "We hebben goed samengewerkt (met het Agentschap Zorg en Gezondheid, red.) om heel snel mogelijke bronnen uit te schakelen. Op dit moment gaan we er dan ook van uit dat die onder controle is."

Het uitschakelen van mogelijke bronnen gebeurde tussen 3 en 18 december. Legionella heeft wel een incubatietijd van 19 dagen. Mogelijk worden dus toch nog mensen ziek. Daarom zijn het ziekenhuis van Herentals, huisartsen en andere zorgverleners ook op de hoogte gebracht.

Weinig voorkomende stam

"Je merkt wel dat mensen bezorgd zijn en ze vragen ook of ze bepaalde maatregelen moeten nemen", zegt Marianne Verhaert (Open VLD), de burgemeester van Grobbendonk. "Sinds 10 december zijn er wel geen besmettingen meer geweest. Het is ook redelijk zeker dat de bron bij het bedrijf lag, omdat het om een weinig voorkomende stam van de legionellabacterie ging. Door de acties die het bedrijf heeft ondernomen en de opvolging door het Agentschap Zorg en Gezondheid, is de kans heel groot dat de besmettingshaard vernietigd is."

Albertstroom verwerkt organisch afval en maakt er biogas mee. Dat wordt in motoren verbrand, om er elektriciteit mee te maken.

Beluister hier het gesprek met burgemeester Marianne Verhaert:

Meest gelezen