Lutgard De Rouck uit Deinze over evacuatie van Ali uit Afghanistan: "Ik heb alleen gezegd dat hij moest doorzetten"

Toen in augustus de taliban de macht in Afghanistan hebben overgenomen, kwam er een grote evacuatie tot stand. Ali uit Sint-Niklaas was één van de 580 mensen die door ons land geëvacueerd moesten worden. Zijn voogd Lutgard De Rouck hielp hem zoveel ze kon.

2021 was weer een jaar vol bijzondere gebeurtenissen én mensen om trots op te zijn. Radio 2 blikt terug op het voorbije jaar waarin mensen vanuit heel Vlaanderen een belangrijke rol hebben gespeeld. Reden genoeg voor Radio 2 om hen op een voetstuk te plaatsen. We blikken een week lang terug op hun verhaal, op wat het effect is geweest en op wat ze betekend hebben in hun regio.

Ali woonde al 10 jaar in België en had in al die tijd zijn familie in Afghanistan niet meer gezien. Hij was net daar op bezoek bij de machtsovername van de taliban. "Dat was een heel moeilijke periode voor Ali", zegt zijn voogd en steun en toeverlaat Lutgard op Radio 2 Oost-Vlaanderen.

"Het was chaos aan de luchthaven van Kaboel. Ik had regelmatig telefonisch contact met Ali", zegt ze. "Hij zei dat het gevaarlijk was, dat er werd geschoten en dat er mensen werden vertrappeld. Ik bleef aandringen dat hij daar moest blijven wachten. Dat was de enige oplossing." 

Ik zeg hem soms: jij bent al een echte Belg, want je hebt ook een baksteen in de maag
Lutgard De Rouck

Na lang aanschuiven en stress om door de poort van de luchthaven te geraken, is het gelukt. Ali is veilig kunnen terugkeren naar België. "Het gaat goed met hem: hij is hier met zijn vrouw, hij heeft zijn huis en zijn job. Ik zeg hem soms: je bent al een echte Belg, want je hebt ook een baksteen in de maag!" Veel contact heeft Lutgard niet met Ali. "Als alles goed gaat, laat ik hen met rust."

Mentale bijstand

Dankzij de mentale steun van Lutgard heeft Ali het gehaald. "Ik denk dat ik gedaan heb wat iedereen zou gedaan hebben in dergelijke omstandigheden. Ik heb alleen vanop een afstand gezegd dat hij moest doorzetten."

Meest gelezen