Videospeler inladen...

Minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil regels rond coronapas verstrengen

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) denkt eraan om de regels rond het Covid Safe Ticket te verstrengen. Alleen wie gevaccineerd is, zou nog een coronapas kunnen krijgen. Een negatieve test zou niet meer volstaan. Dat zegt de minister in het tv-programma “Op slot”, dat vanavond wordt uitgezonden op Canvas.

In de laatste aflevering van de driedelige reeks “Op slot” maakt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke vanavond een tussentijdse balans op van de coronacrisis.

Terugkijkend op de invoering van het Covid Safe Ticket - vanaf medio augustus voor evenementen, sinds november ook voor o.a. de horeca - vindt Vandenbroucke dat die coronapas te laat is ingevoerd. “Dit had van in het begin van de zomer moeten een algemene regel zijn. Op een moment dat je vele mensen nog te overtuigen had om zich snel te laten vaccineren, had dat zeker geholpen om sneller die vaccinatiegraad te bereiken."

Democratisch debat

Terugblikkend op de afgelopen tijd is de minister er de afgelopen maanden meer en meer van overtuigd geraakt dat een algemene vaccinatieverplichting op de een of andere manier nodig is. “Dat kan nog verschillende vormen aannemen”, voegt hij eraan toe, en daarover moet volgens Vandenbroucke ook een democratisch debat worden gevoerd.  

En de coronapas is volgens de minister een nuttig instrument om de vaccinatiegraad nog hoger te krijgen. Nu kan je een geldige coronapas krijgen als je volledig gevaccineerd bent, recent hersteld bent van het coronavirus of heel recent negatief getest bent. Dat laatste zou Vandenbroucke achterwege willen laten. “Ik ben daar absoluut niet tegen”, zegt hij in onderstaand fragment:

Videospeler inladen...

Vandenbroucke zegt onomwonden dat een dergelijk gebruik van de coronapas een manier is om de vaccinatie onrechtstreeks te verplichten. "Zeggen dat je met een vaccinatiecertificaat werkt, in plaats van met een vaccinatie- en testcertificaat, wat in een aantal landen al aan het gebeuren is, is eigenlijk een beetje een andere manier om het te verplichten."

Nog in de uitzending tonen Vandenbroucke en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zich voorstander van een barometer-systeem. Dat zou morgen op tafel liggen op het Overlegcomité:

Videospeler inladen...

"Op slot", vanavond om 21.15 uur op Canvas en op VRT NU.  
De vorige twee afleveringen kan je hier nog bekijken.

Meest gelezen