Ondanks crisisjaar veel windturbines bijgebouwd, Vlaanderen telt er nu 619

Ruim 200 megawatt (MW), zoveel windcapaciteit is er dit jaar bijgekomen in Vlaanderen. Of nog: 57 extra turbines, er staan er nu 619 in het vlakke Vlaamse land. Niet slecht voor een crisisjaar en veel meer dan de voorbije jaren. 

Vlaanderen heeft dit jaar meer windturbines gebouwd dan het officieel moest volgens de doelstellingen van het gewest. Er is 206 MW bijgekomen, veel meer dan de doelstelling van 108 MW extra per jaar. Een boerenjaar dus, dat de voorbije jaren wat moet goedmaken. Want die waren mager: de voorbije jaren kwamen er maar 80 of 90 MW bij. 

Of er in een bepaald jaar veel of weinig windturbines bijkomen, heeft eigenlijk alles met vergunningen te maken. Die zitten vaak jaren vast door allerlei beroepsprocedures, waardoor de aangroei van het park stokt. En dan plots komen die vergunningen toch vrij, wat dit jaar dus het geval was. 

"Beroepsprocedures kunnen vaak jaren aanslepen", zegt Bart Bode van de Vlaamse Wind Energie Associatie. "Wij vragen dat dat beperkt zou worden tot maximaal zes maanden. In Denemarken is dat bijvoorbeeld zo, daar staat dat in de wet ingeschreven."

Op schema

Door het plotse vrijkomen van allerlei vergunningen, heeft Vlaanderen zijn doelstelling van vorig jaar met vertraging gerealiseerd. "We staan klaar om de doelstelling van 2030 mee te realiseren", zegt Bode.  Alles samen staat er nu ruim 1.500 MW aan windenergie. In 2025 moet dat een kleine 2.000 MW zijn, in 2030 een kleine 2.500 MW. 

Tenminste, dat zijn de huidige cijfers. Wellicht zullen die nog verhoogd worden, om de meer ambitieuze Europese doelstellingen te halen.  Of de groei volgend jaar zich kan doorzetten, is maar de vraag. "Ondanks corona is er dit jaar veel gebouwd. Maar nu horen we dat er vertraging dreigt omdat onderdelen niet op tijd geleverd worden", aldus Bode.

Het beeld van het aantal turbines verschilt sterk per provincie. Provincies met havengebieden, zoals Antwerpen en Oost-Vlaanderen (haven van Gent en Waaslandhaven), kunnen veel turbines plaatsen. Ook in West-Vlaanderen is er dit jaar een grote stap gezet doordat er in de haven van Zeebrugge veel turbines zijn aangesloten. 

In Limburg was er dit jaar op veel plaatsen een uitbreiding te zien van bestaande parken. Doorgaans kwam er één turbine bij bij bestaande windparken. Vlaams-Brabant heeft de minste windcapaciteit. Dat komt door het verbod op windturbines in de ruime omgeving van de luchthaven van Zaventem, om veiligheidsredenen. 

Demir: "Op dit elan blijven doorgaan"

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) wijst er in een reactie op dat Vlaanderen er voor het eerst in jaren in slaagt om het investeringsritme in windenergie op te drijven. "Ondanks de perceptie die sommigen willen creëren, wordt in Vlaanderen ten volle de verantwoordelijkheid opgenomen als het gaat over hernieuwbare energie. Met dank aan alle investeerders op het terrein behoort 2021 tot de beste drie jaren ooit." aldus Demir. 

Bekijk hier de reportage:

Videospeler inladen...

Meest gelezen