Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

President Joe Biden: "Amerikanen hebben patriottische plicht om zich te laten vaccineren"

In een toespraak heeft de Amerikaanse president Joe Biden zijn landgenoten gewaarschuwd voor de opmars van de nieuwe omikronvariant van het coronavirus. Hij roept hen op om zich alsnog te laten vaccineren. Wie dat niet doet, moet zich grote zorgen maken over die omikronvariant, waarschuwde Biden.

President Biden heeft veel kopzorgen, maar de opmars van de nieuwe variant van het coronavirus is er zeker een van. In een tv-toespraak riep de president zijn landgenoten vanavond op om zich te laten vaccineren, als een  "patriottische plicht". Wie dat niet doet, moet zich ernstig zorgen maken over zijn gezondheid, waarschuwde de president, want die nieuwe variant verspreidt zich veel sneller dan we gedacht hadden.

We moeten niet in paniek slaan, we zitten niet langer in maart 2020

De Amerikaanse president Joe Biden

Voor wie wel volledig gevaccineerd is, had de president evenwel woorden van hoop. "We moeten bezorgd zijn, maar we moeten niet in paniek slaan. Wij zijn klaar en we zijn niet langer in maart vorig jaar", aldus Biden. Gevaccineerde Amerikanen kunnen volgens hem ook normaal Kerstmis en Nieuwjaar vieren, zij het met enkele beperkingen en voorzorgen. 

Als u gevaccineerd bent en de bekende voorzorgen naleeft, kunt u veilig Kerstmis vieren

Concreet kondigde hij aan dat er vanaf januari niet minder dan 500 miljoen coronatesten beschikbaar zullen zijn in de VS. Eerder op de avond was bekendgemaakt dat de VS die testen had besteld bij de farmaceutische  bedrijven. Die zelftesten zullen gratis ter beschikking gesteld worden van wie ze online opvraagt en zullen per post geleverd worden. In de VS wonen ongeveer 330 miljoen mensen. 

De president riep de Amerikanen ook op om zo snel mogelijk hun boostervaccin te halen. Dat is vrijwel overal beschikbaar en gratis, herhaalde hij. "Gevaccineerden worden ook besmet, maar worden doorgaans beschermd tegen zware ziekte en overlijdens", aldus Biden.

Biden liet ook verstaan dat de reisbeperkingen die eerder waren ingevoerd tegen acht landen uit Zuidelijk Afrika binnenkort opgeheven zullen worden. Het gaat om Zuid-Afrika, Botswana, Zimbabwe, Namibië, Lesotho, Swatini (Swaziland), Mozambique en Malawi. Die beperkingen waren ingesteld na het opduiken van de omikronvariant in de regio.

Meest gelezen