Luc David

Zeldzame Ross’ meeuw uit Siberië lokt honderden natuurfotografen naar Nieuwpoort

Nieuwpoort is dezer dag een hotspot voor natuurfotografen met maar één doel: geduldig wachten op een foto van de uitzonderlijke Ross’ meeuw. De van oorsprong Siberische vogel werd deze maand voor de allereerste keer gezien in ons land. 

Als je dezer dagen langs de IJzer loopt in Nieuwpoort kan je er nog moeilijk omheen: de fotografen gewapend met driepikkel en telelens drommen voor een plaatsje op de wandelpromenade of het staketsel. En ze hebben slechts één doel voor ogen: een foto nemen van de Ross’ meeuw.

Luc David

“De Ross’ meeuw werd op 1 december toevallig gefotografeerd door iemand, die meeuwenringen fotografeert”, steekt natuurgids en lid van Natuurpunt Luc David uit Nieuwpoort van wal. Nadien verdween het dier om even later op te duiken in Noord-Frankrijk, Oostduinkerke en Koksijde. Maar sinds een week is de meeuw bijna dagelijks te zien tussen beide staketsels in de IJzerstad. “Nieuwpoort is een hotspot voor vogelliefhebbers want het dier werd nog nooit waargenomen in ons land. De fotografen staan allemaal te wachten op dat ene shot, waarvoor je anders naar Siberië moet gaan”, weet David.  Een “Holy Grail” dus voor de vogelliefhebbers. 

Niet mensenschuw

“Het is een prachtig diertje, klein zoals een kokmeeuw, die in de zomer een zwarte chocoladekop heeft en met een snaveltje als een kanarievogel. Een vogel met een klein kopje, die altijd rondvliegt”, beschrijft David. Af en toe strijkt het diertje neer op het staketsel om er een lekker hapje op te pikken. De Ross' meeuw is niet mensenschuw, want in zijn oorsponkelijke habitat zijn er geen mensen dus is het dier ook niet bang van onze aanwezigheid. “Als iedereen rustig blijft, kunnen ze allemaal genieten van het meeuwtje aan onze kust”, aldus David.

Hoe het dier zover is afgedwaald blijft een raadsel. “Ik denk niet dat het iets met het klimaat te maken heeft”, legt David uit. “We noemen het dwaalgasten, want normaal trekken deze soort vogels maar tot aan de grens van het pakijs. Mogelijk is deze vogel meegekomen met de trek van andere meeuwen.” 

Dominant

Maar het dier is in onze streek duidelijk in zijn sas. “De meeuw is superactief en stelt zich al dominant op naar andere kokmeeuwen, die zijn visjes willen stelen”, vertelt David.

Hoe lang de meeuw blijft, kunnen ze niet inschatten. “Geniet ervan, want ze kan van de ene dag op de andere weg zijn. Maar laat ook de andere mensen passeren zodat iedereen wat plaats heeft op het staketsel”, besluit David.   

Meest gelezen