Abonnementen voor telefoon, internet en tv blijven duur in België in vergelijking met onze buurlanden

In vergelijking met de buurlanden betalen de Belgische consumenten meestal vrij veel voor telecomdiensten, zoals telefoon, internet en tv. Dat blijkt uit een vergelijkende studie van het BIPT, de regulator van de telecomsector. 

Het BIPT vergeleek de tarieven van november 2021 in België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. In totaal werden 359 tariefplannen vergeleken.

België scoort goed bij de basiscontracten voor mobiele diensten, dat zijn producten met een beperkt aantal belminuten en weinig data. "Voor het lichtste patroon met 500 MB data komt ons land als het op één na goedkoopste land uit de vergelijking", stelt het BIPT. 

Maar naarmate de consument meer belminuten of data wil, wordt België doorgaans duurder dan de buurlanden. "Het prijsverschil met de goedkoopste landen (het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Nederland) wordt steeds groter wanneer de behoefte aan data meer dan 5 GB bedraagt, en vanaf 50 GB ten opzichte van alle landen", stelt het BIPT.

En ook voor bundels - een combinatie van internet-, tv-, vaste- en/of mobieletelefoniediensten - "vallen de prijzen bij ons in het algemeen hoog uit", stelt het BIPT vast. Ook hier betaalt de Belgische consument meer in vergelijking met de buurlanden naarmate zijn behoeften toenemen. 

De regulator wijst erop dat de vaststellingen in dezelfde lijn liggen als die van een eerdere studie in 2019, en als die uit een recente studie van de Europese Commissie.

Volgens het BIPT zijn de hoge prijzen niet zozeer te verklaren door de hoge kwaliteit van het telecomnetwerk in België, zoals soms wordt gezegd, maar eerder door het gebrek aan concurrentie in België in vergelijking met andere landen. 

"De hoge prijzen voor vaste producten zijn niet klaarblijkelijk gecorreleerd aan de kwaliteit en de dekking van de Belgische netwerken. De mate van concurrentie lijkt daarentegen een uitgesprokener verklarend element: er wordt immers een sterke correlatie aangetroffen tussen de concurrentiegraad en het prijsniveau".

De federale regering heeft onlangs beslist dat er een vierde telecomspeler mag bijkomen, ook voor de consumentenmarkt. Maar of die er ook echt komt, en of dat dan ook een prijsbreker wordt, is nog onzeker.

Meest gelezen