usage worldwide Model released.

Hoe zag ons internetverkeer eruit dit jaar? Streaming blijft grote slokop, telewerk is een blijver

We blijven meer surfen, streamen en telewerken. Dat blijkt uit een analyse van het internetverkeer in 2021 door Telenet op basis van het gedrag van zijn klanten. Opvallend: we bellen opnieuw minder, maar de gesprekken via de vaste lijn blijven langer duren.

Vorig jaar zagen de operatoren alle records sneuvelen. Door de lockdowns gingen we plots fors meer online shoppen en telewerken, meer bellen en videobellen met familie en vrienden en meer streamen. Dit jaar keerde de rust enigszins terug.

"Na de trendbreuk van 2020 gebruiken we onze smartphones weer als vanouds", zegt Isabelle Geeraerts, woordvoerder van Telenet. Bellen wordt opnieuw meer vervangen door berichten of door bellen via sociale media-apps. Uitgedrukt in minuten belden we met onze mobiele telefoons dan ook 4 procent minder dan vorig jaar, maar nog steeds 6 procent meer dan in 2019, dus voor corona. Ook met de vaste lijn werd in 2021 opnieuw minder gebeld, maar deze gesprekken blijven wel steeds langer duren: gemiddeld dubbel zo lang als in 2019.

Ons mobiel dataverbruik blijft groeien. Voor corona verbruikten we gemiddelde elk jaar zo'n 30 procent meer mobiele data omdat we bijvoorbeeld via WhatsApp meer filmpjes versturen. Maar dat tempo laten we nu even los omdat we meer thuis zitten en dus het wifi-netwerk gebruiken.

Gamers doen vast netwerk pieken

Op het vaste netwerk knopen we weer aan met het groeitempo van voor corona. In 2020 was er bijna 60 procent meer verkeer op het vaste netwerk. Nu blijft de groei beperkt tot 25 procent. Maar dat betekent dus ook dat we geen stap terugzetten: we zetten ons online leven volop verder. "Telewerk is een blijver", zegt Geeraerts. "In 2020 groeide het internetverkeer gecategoriseerd als telewerk met 65 procent, dit jaar zag Telenet nog eens een stijging van 20% in het aantal videomeetings en bestanden die gedeeld werden."

Opvallend: hoewel gamen zelf niet veel bandbreedte gebruikt, zijn het wel de gamers die het vaste netwerk doen pieken. Het downstream internetverkeer kende een nieuw record op 7 december met 3,6 Terabit per seconde, met dank een grote gamerelease. Fans van Call of Duty haalden massaal de nieuwste update binnen.

Meest gelezen