Minister Vandenbroucke: "Uit voorzorg extra maatregelen nemen om complete lockdown te vermijden"

Om een volledige lockdown te vermijden, nemen we nu best extra maatregelen. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) gezegd in "Terzake", vooruitblikkend naar het Overlegcomité van morgen. Dat staat in het teken van de dreiging van de oprukkende omikronvariant. Ook viroloog Marc Van Ranst verwacht bijkomende coronamaatregelen, maar geen harde lockdown zoals in Nederland.

"Als we niet in een complete lockdown verzeild willen geraken, zeker niet wat kinderen of ons persoonlijk leven betreft, dan denk ik dat we uit voorzorg maatregelen moeten nemen. Je neemt dan het zekere voor het onzekere uit voorzorg", klonk het bij Vandenbroucke. Dat moet volgens hem de motivatie zijn voor de politieke verantwoordelijken, maar ook voor de bevolking, "om weer eens door een zure appel te bijten".

"In een periode van onzekerheid moeten we er nog eens solidair het beste van maken. Ik denk aan de kinderen na de kerstvakantie. Ik zou willen dat de scholen kunnen opengaan en dat er normaal les kan worden gegeven. We moeten alles op alles zetten om dat mogelijk te maken."

Bekijk hier het volledige gesprek met minister Vandenbroucke in "Terzake":

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Volgens viroloog Marc Van Ranst hoeft er in ons land geen echte lockdwon te komen zoals in Nederland. "Ik denk dat er in de situatie waarin we nu zitten een aanvullend pakket aan maatregelen nodig zal zijn om te vermijden dat we de stap naar een echte lockdown moeten zetten. Dat gaat de bekommernis zijn. Het is aan de regering om te kiezen over welke maatregelen dat moet gaan. Dat moet heel goed opgevolgd worden."

De GEMS, de groep van experten die de overheden adviseert over de aanpak van de coronacrisis, is gisteravond samengekomen om een advies voor te bereiden. "Het zou onkies zijn om nu al over het advies van de GEMS te praten. Het moet nog overhandigd worden", zei Van Ranst.

Bekijk hier het volledige gesprek met Marc Van Ranst in "Laat":

Videospeler inladen...

Meest gelezen