Radio 2

Anderstalige voetbaltrainers uit Vlaamse Rand krijgen Nederlandse les

Voetbalploegen uit Sint-Pieters-Leeuw, Beersel en Grimbergen hebben hun anderstalige trainers de voorbije maanden een traject laten volgen om heel concreet Nederlandse voetbaltermen aan te leren. Want heel wat clubs in de rand rond Brussel krijgen meer en meer te maken met trainers die geen Nederlands kennen. 

Vzw De Rand, de organisatie die het Nederlands karakter van de Vlaamse Rand moet beschermen, helpt vandaag al negen sportclubs met workshops, coaching en andere middelen om spelers, ouders en trainers de kans te geven het Nederlands te oefenen wanneer ze de taal niet machtig zijn. “In de clubs die we vandaag ondersteunen, merken we dat er heel wat trainers zijn die geen of weinig Nederlands kennen," vertelt Cindy Van Dijck van vzw de Rand. "Dat zijn vaak goed geschoolde trainers die de clubs graag willen behouden. Dus zijn we gaan kijken wat er nodig is om hen te ondersteunen. Daarom geven we nu Nederlandse les waar specifieke voetbaltermen aan bod komen."

We hebben nu ook een boekje uitgebracht met daarin de belangrijkste voetbalwoordenschat 

Cindy Van Dijck, vzw De Rand

Verschillende trainers hebben intussen acht weken lang les gevolgd en kregen onlangs hun diploma. "Maar wie liever thuis zelf aan de slag gaat, kan ook bij ons terecht", zegt Van Dijck. "Zo hebben we de bundel 'Training geven in het Nederlands’  samengesteld. In die bundel vinden trainers de belangrijkste voetbalwoordenschat en krijgen ze tips hoe ze voetbalinstructies in het Nederlands formuleren. Er zijn ook enkele oefeningen om de woordenschat en grammatica in te oefenen én een sjabloon waarmee de trainers hun trainingsvoorbereiding kunnen uitwerken met aandacht voor het Nederlands."

Ook volgend jaar in 2022 wil vzw De Rand verschillende sportclubs hierin blijven ondersteunen. De website boetsjesportclub wordt volgend jaar zelfs verder aangevuld met extra informatie. Nu staan er al heel wat filmpjes, tips, getuigenissen en voorbeelden op. 

Radio 2

Meest gelezen