Met ParkiSwim zijn er nu ook zwemlessen voor parkinsonpatiënten in zwembad Puyenbroeck

Sinds kort organiseert zwemclub Proswimlab in het zwembad Puyenbroeck in Wachtebeke zwemlessen voor parkinsonpatiënten. De zwemlessen zijn een soort aquafitness maar met oefeningen die gericht zijn op kracht, stabiliteit en mobiliteit. Silke Huybrecht, geneeskundestudente, startte het concept ParkiSwim op. "De mensen reageren enthousiast en komen altijd content uit het water."

Proswimlab organiseert de zwemlessen voor parkinsonpatiënten  sinds enkele weken. Het is een soort aquafitness waarbij er met gerichte oefeningen in het water wordt ingezet op kracht, stabiliteit, mobiliteit, coördinatie en cognitie. Bewegen in het water is heel belangrijk voor parkinsonpatiënten, zegt Silke Huybrecht: "Het voordeel van hydrotherapie tegenover sporten op begane grond is dat het water de zwaartekracht tegenwerkt. Zo kan je grote bewegingen maken. De mensen durven ook meer bewegen, ze hebben minder schrik om te vallen." Zwemmen belast de gewrichten veel minder en de druk van het water stimuleert de bloedsomloop. Daardoor treedt er ook minder stijfheid op. 

Bewegen kan voor een tijdelijke mildering van de symptomen zorgen 

Silke Huybrecht, studente geneeskunde die ParkiSwim opstartte

Eigenlijk is sporten in het algemeen goed en belangrijk voor parkinsonpatiënten: "Het is bewezen dat beweging voor extra dopaminevrijstelling zorgt in de hersenen, een stofje dat bij parkinsonpatiënten juist minder aanwezig is," legt Silke Huybrecht uit, "Dit kan zorgen voor een tijdelijke mildering van de symptomen." De geneeskundestudente is zeer geïnteresseerd in het neurologische van mensen. "Ik werd getriggerd door Parkinson en heb ook een boek gelezen over boksen voor parkinsonpatiënten. Ik heb zelf ook altijd gezwommen en zwemles gegeven aan kindjes. Ik vind het leuk om die 2 passies nu te combineren."

Uitbreiding

De mensen die de zwemlessen volgen, zijn enthousiast en halen er veel plezier uit. "Diegene die gestart zijn, komen ook elke week terug." De lessen vinden plaats op zondagvoormiddag. Bedoeling is om het aanbod op termijn uit te breiden, ook naar andere locaties.  

kasto80

Meest gelezen