Copyright gemeente Wielsbeke

245 zieke bomen tussen Deinze en Wervik moeten verdwijnen voor de veiligheid, maar ze worden vervangen

Vanaf half januari, volgende maand dus, zullen 245 zieke bomen langs de Leie tussen Deinze en Wervik verwijderd worden. De bomen zijn aangetast door een schimmel en sterven daardoor af. Dat is gevaarlijk voor fietsers en wandelaars die het jaagpad langs de Leie gebruiken. De bomen worden wel in de toekomst allemaal vervangen.

Vanaf half januari 2022 zullen 245 zieke bomen, waarvan 190 olmen, verwijderd worden langs de Leie tussen Deinze en Wervik. De bomen zijn aangetast door de olmenziekte, een soort schimmel die de bomen uiteindelijk doet afsterven. Dat kan gevaarlijk zijn voor passerende fietsers en voetgangers.

Vervanging door resistentere soort

Zolang de bomen er staan is er ook gevaar voor gezonde bomen in de buurt. De schimmel wordt overgedragen via de wortels naar bomen in de buurt. Alle bomen zullen vervangen worden door exemplaren van een meer resistentere soort. Dat maakt de kans dat ze opnieuw ziek worden veel kleiner. 

Naast olmen zullen er ook andere boomsoorten aangeplant worden: de ratelpopulier, de zomereik, de zomerlinde, de zwarte els en de Hollandse linde. De bomen die ziek zijn, zijn gemarkeerd met een rood teken. Tijdens de werken zal het jaagpad nog steeds kunnen gebruikt worden. 

De werken gebeuren door de Vlaamse Waterweg nv, met goedkeuring van Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid.

Meest gelezen