Foto: Radio 2

Met de hele wijk eenzaamheid bestrijden: Antwerpen lanceert eerste buurtzorgmeldpunten

In Antwerpen zijn de eerste buurtzorgmeldpunten tegen eenzaamheid voorgesteld.  Bedoeling is om eenzaamheid vroeg op het spoor te komen zodat mensen sneller geholpen kunnen worden. Verschillende organisaties werken daarvoor samen zoals bijvoorbeeld het Zorgbedrijf, de Seniorenraad en Sant'Egidio.

Het concept is nieuw in de stad. Bedoeling is dat zowel bewoners, maar ook winkeliers, leden van de seniorenraad, verenigingen en zorgprofessionals oren en ogen openhouden voor (mentale) problemen. "Als je merkt dat je postbode, buurman, verre vriend of wie dan ook het wat moeilijker heeft, kan je dat melden", zegt schepen van gezondheidszorg Els van Doesburg (N-VA). "Vervolgens bekijken wij welke organisatie het best geschikt is om hulp te bieden."

De eerste meldpunten komen in de dienstencentra van de wijken Sint-Andries en Seefhoek. "Die buurten zijn niet lukraak gekozen", zegt van Doesburg. "Zo zijn het buurten waar veel ouderen wonen. We merken dat zij vaker met eenzaamheid te kampen krijgen, ook door de coronacrisis."

Als je merkt dat iemand in je omgeving het wat moeilijker heeft, kan je dat melden. Wij bekijken dan welke diensten kunnen inspringen om te helpen

Schepen Els van Doesburg (N-VA)

Dat laatste ziet ook Tele-Onthaal.  De afgelopen coronamaanden kreeg de dienst 10 procent meer nieuwe oproepen binnen van 60-plussers en alleenstaanden. De beperking van sociaal contact door de coronamaatregelen bleek ook zwaarder door te wegen bij mensen met een klein netwerk aan vrienden en familie. De coronamaatregelen zorgden immers voor minder en kortere professionele hulpcontacten, zoals een bezoek aan de kinesist of verpleging aan huis.

Daarnaast waren er noodgedwongen ook minder activiteiten in het dienstencentrum of dagverzorgingscentrum. Door de coronamaatregelen verdween de regelmaat en voorspelbaarheid van het sociaal contact met hulpverleners.

"Het doel is om dit format na evaluatie uit te rollen naar andere wijken", klinkt het bij de stad. "Op die manier zullen alle ogen en oren in de wijk alert zijn voor personen die dreigen te vereenzamen of in sociaal isolement zijn geraakt." 

Meest gelezen