Instant Streetview

Plan om Drongensesteenweg in Gent deels her aan te leggen, invalsweg krijgt onder meer aparte busbaan

Er is een ingrijpend plan van het Agentschap Wegen en Verkeer om de Drongensesteenweg in Gent voor een deel te heraanleggen. De steenweg is een drukke en gevaarlijke invalsweg om Gent binnen te rijden. Vaak is het lang aanschuiven waardoor ook lijnbussen in de file staan. Het plan is om een aparte busbaan en bredere en vrijliggende fietspaden aan te leggen.

Het Agentschap Wegen en Verkeer wil een volledige heraanleg van de Drongensesteenweg tussen de R4 en de kleine ring rond Gent. Op dit moment zijn er nog 2 keer 2 rijstroken en smalle fietspaden. Iedere dag zijn er files en is het aanschuiven, iets waar de lijnbussen ook hinder van ondervinden. Voor de lijnbussen en voor fietsers zou het nieuwe plan een verbetering zijn, zegt Jef Schoenmaekers van het Agentschap Wegen en Verkeer: "De Drongensesteenweg is een heel drukke weg met veel files."

De Drongensesteenweg is nu heel druk en er zijn veel files
Jef Schoenmaeckers van het Agentschap Wegen en Verkeer

Het plan is nog niet 100 procent zeker, er zijn gesprekken aan de gang met de Stad Gent en de Lijn. Maar wat wel duidelijk is, is het plan voor een aparte busstrook: "We willen het openbaar vervoer een beter doorstroming geven naar de stad toe. Maar er moeten ook bredere en veiligere fietspaden komen", zegt Schoenmaekers.

Instant Streetview

Parkeerstroken gebruiken

Om eventuele hinder, of bijkomende files door die veranderingen te vermijden, zou gebruikt gemaakt worden van de parkeerstroken langs beide zijden van de weg. "Die worden nu gebruikt om te parkeren door bijvoorbeeld truckers. Die ruimte zouden we vrijmaken voor enerzijds een busstrook en voor fietspaden." Waar de parkeerders dan naartoe moeten, moet nog onderzocht worden.

De plannen zijn nog in bespreking, maar de Lijn was zelf vragende partij voor een busstrook. Samen met de stad Gent wil het agentschap de weg ook veiliger maken voor de fietsers.

kasto80

Meest gelezen