Gedaan met "boostershoppen" in Brussel: voortaan overal controle op waar je vandaan komt

De gezondheidsinspectie roept niet-Brusselaars op niet meer af te zakken naar het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om een boosterprik te laten zetten nog voor ze een uitnodiging van de overheid hebben gekregen, het zogenoemde "boostershoppen". Tot gisteren kon dat zonder adrescontrole in twee treinstations, maar nu niet meer.

“Boostershoppen”, het had het woord van het jaar kunnen zijn. Tot gisteren kon je nog een prikje gaan halen in twee Brusselse treinstations waar een vaccinatiepost actief was. De boosterprik werd daar gezet, zonder controle van het adres van de gevaccineerde. 

“In de zomer hebben we in twee treinstations toegelaten om reizigers, die nog geen eerste dosis van het coronavaccin gekregen hadden, te vaccineren. "We hebben dat nu gisteren laten stopzetten”, zegt Inge Neven van de gezondheidsinspectie. 

“Het spijt me voor de niet-Brusselaars die dachten dat ze hier in Brussel snel aan een boosterprik konden komen. Dat is dus niet het geval. Vanaf vandaag zijn er opnieuw controles", zegt ze. "In Brussel is de vraag ook zeer hoog naar boosterdosissen, en er is nog een beetje vraag naar de eerste en tweede dosis. En we willen die capaciteit graag onder de Brusselaars houden. Vandaar dat ik met aandrang vraag om niet af te zakken naar Brussel, en zich in te schrijven bij QVAX, of zijn uitnodiging af te wachten.”

(lees verder onder het audiofragment)

Ook aan huisartsen wordt gevraagd de boosterprik niet te zetten bij niet-Brusselaars: “We hebben aan de huisartsen ook toegelaten om te vaccineren, maar ik hoop dat ze niet gaan beginnen andere mensen te prikken want dat is absoluut niet de bedoeling", legt Neven uit. "We willen de boosterprik zo snel mogelijk aan Brusselaars aanbieden. We hebben dat opengetrokken, ook naar apothekers, zodat iedereen de kans krijgt zich in een vertrouwde omgeving te laten vaccineren.”

Meest gelezen