Kunstenaar Piet Vandenhende met een portret dat hij maakte van Leuvens burgemeester Mohamed Ridouani
Radio 2

Dakloze kunstenaars krijgen winkelruimte in kringwinkel Leuven 

De kringwinkel in Leuven opent vandaag een bijzondere, tijdelijke afdeling. Eentje waar daklozen hun kunstwerken verkopen. De afgelopen weken hebben zo'n twaalftal kunstenaars hun eigen werk gemaakt, en dat is vanaf nu te koop in de kringwinkel op de Diestsestraat in Leuven.

Piet Vandenhende, kunstenaar en ex-dakloze, trok samen met studenten rond met een fietskar om workshops te geven aan dak- en thuislozen. Om de winter te overbruggen was het project op zoek naar een locatie binnen. Via de stad Leuven kwamen ze zo bij kringwinkel ViTeS terecht. “De kringwinkel had geen ruimte om workshops te organiseren maar kwam met het idee om in de winkel zelf plaats vrij te maken voor een shop in shop waar de kunstenaars hun kunstwerken kunnen verkopen” vertelt Lalynn Wadera (Vooruit), de schepen die bevoegd is voor Sociale economie. 

We maken plaats in onze Boutique Chique waar een twaalftal kunstenaars hun werken kunnen tonen en verkopen

Ingrid De Roo, kringloopwinkel ViTes Leuven

Bij kringwinkel ViTeS, zelf gegroeid uit een dak- en thuislozenorganisatie, waren ze meteen enthousiast. “In onze Boutique Chique in de Diestsestraat 253 verwelkomen we de kunstenaars vanaf vandaag. We hebben meer dan 100 m² vrij gemaakt voor hen op de mezzanine van de winkel. Daar zullen een twaalftal kunstenaars hun schilderijen verkopen” zegt Ingrid De Roo, communicatie verantwoordelijke.

Meest gelezen