foto: Radio 2

Nieuwe ophaalwagens van Limburg.net halen al het afval samen op: minder uitstoot van fijnstof en CO2

Limburg.net heeft vanmiddag zijn 8 nieuwe ophaalwagens voor afval voorgesteld. Die zullen vanaf volgend jaar gebruikt worden om allerlei soorten afval tegelijkertijd op te halen. 

Het nieuwe jaar brengt voor heel wat Limburgse gemeenten een nieuw ophaalsysteem van het afval met zich mee. In januari starten 33 gemeenten namelijk met het Optimosysteem. Met Optimo worden er meer afvalsoorten tegelijk aan huis opgehaald, door 1 ophaalwagen. Zo moet je maar 1 ophaaldag onthouden en is er minder verkeer in de straten.

Ophaalwagen

Limburg.net heeft vanmiddag zijn 8 nieuwe ophaalwagens voorgesteld. Voorzitter Luk Wouters van Limburg.net legt uit hoe dat zal gaan: "We komen met 1 ophaalwagen bij je thuis langs, waar je tot 5 verschillende fracties kan buiten zetten, aan de hand van verschillend gekleurde zakken"; zegt Wouters. De ophaalwagen neemt die zakken mee naar de installatie in Beringen bij Bionerga. Daar worden de zakken van elkaar gescheiden en verwerkt en gerecycleerd. "Door rond te gaan met 1 ophaalwagen besparen we 40 procent CO2-uitstoot bij de ophaling", besluit Wouters.

Verschillen

Optimo wordt vanaf 1 januari 2022 ingevoerd in 33 gemeenten. Het basisprincipe rond sorteren geldt in alle gemeenten maar de praktische uitvoering ervan verschilt per regio. De zakken in de verschillende kleuren kunnen huisvuil bevatten, PMD, textiel, tuinafval en keukenafval. Op sommige plaatsen blijft de GFT-container wel behouden. Op deze website vind je hoe het in jouw gemeente zit. 

Meest gelezen