Filip Vanden Berghe uit Brugge ging al 32 keer helpen in Wallonië na watersnood: "Situatie blijft schrijnend"

Filip Vanden Berghe uit Brugge ging al 32 keer naar Wallonië om de mensen, die getroffen werden door het noodweer afgelopen zomer te helpen. Hij wil nog zeker tot en met Pasen hen blijven ondersteunen. "We denken er misschien minder aan, maar nu, in deze koude dagen, zitten er daar nog heel wat mensen zonder verwarming", zegt Filip op Radio 2 West-Vlaanderen.

2021 was weer een jaar vol bijzondere gebeurtenissen én mensen om trots op te zijn. Radio 2 blikt terug op het voorbije jaar waarin mensen vanuit heel Vlaanderen een belangrijke rol hebben gespeeld. Reden genoeg voor Radio 2 om hen op een voetstuk te plaatsen. We blikken een week lang terug op hun verhaal, op wat het effect is geweest en op wat ze betekend hebben in hun regio.

Filip Vanden Berghe is zelf leerkracht en vond het heel belangrijk dat de kinderen naar school konden gaan op 1 september. "Op 24 juli is het begonnen, toen ben ik naar daar gereden met wat schoolgerief. Ik ben al verschillende keren teruggekeerd, ongeveer 32 keer. Ik ga altijd 2 dagen na elkaar en blijf dan slapen op hotel anders is de afstand veel te groot om op en af te gaan. Ik word daar altijd goed ontvangen, ze kennen me er ondertussen al", lacht Filip bij Margot Derycke op Radio 2 West-Vlaanderen. 

Nog lang niet klaar

Filip wil zijn actie nog langer verder zetten, want de ellende is zeker nog niet voorbij. "De situatie ter plaatse is echt schrijnend. Mensen, die thuis zonder chauffage zitten en in de vrieskou moeten leven. Sommige winkels zijn nog steeds niet open. Ik probeer hen te helpen met wat lekkere etenswaren. Ik kan gelukkig rekenen op de steun van grote merken, die me van van alles voorzien. Zij weten dat ik echt tot bij de mensen ga in de kleinste dorpjes en dat het niet gedumpt wordt in één of andere opslagplaats of centrum."

Ik kreeg afgelopen weekend nog een tekening van een kindje van daar, dat is ongelooflijk hartverwarmend
Filip Vanden Berghe

Deze middag wordt Filip gehuldigd in het stadhuis van Brugge. Maar daar doet hij het niet voor. "De mooiste erkenning krijg ik van de getroffenen daar. Ze zijn daar zo dankbaar dat wij ze nog niet vergeten zijn. Ik kreeg afgelopen weekend nog een tekening van een kindje, dat is ongelooflijk hartverwarmend. Ze voelen zich soms zo in de steek gelaten en dat drijft me om door te gaan. Ik wil ze niet in de steek laten, absoluut niet!"

Meest gelezen