Radio 2

Filmfestival Oostende maakt programma bekend: "Mentale gezondheid staat centraal"

Het Filmfestival Oostende maakte gisteren de programmatie bekend. Koen De Bouw, de curator van het filmfestival, koos voor het thema mentale gezondheid. Door de coronapandemie hebben heel wat mensen het mentaal moeilijk, het was volgens hem een evidente keuze. Het filmfestival vindt voor de eerste keer plaats in januari in plaats van september. Het werd een jaar en 4 maanden uitgesteld door corona.

De 14de editie van het Oostends filmfestival vraagt aandacht voor mentale gezondheid. Koen De Bouw is de master van FFO en doopte zijn filmselectie 'Going Mental'. "Er zijn heel veel mensen die ermee worstelen. Ik hoop dat ze zich kunnen herkennen in de verhalen die getoond worden. Met deze films kunnen we proberen een reddingsboei te gooien."

In januari 2021 mocht Koen De Bouw al gastheer zijn van de FFO Nights, de alternatieve, kleinschalerige versie van het festival, maar volgende maand begint het echte werk. Hij is bovendien één van de hoofdrolspelers in de film "Nowhere" van Peter Monsaert, waarmee het festival van Oostende opent.

Arne Deboosere

Nieuwe datum, nieuw thema, nieuwe films

"Het is een ander programma dan vorig jaar gepland stond", zegt festivaldirecteur Peter Craeymeersch. "Maar we zijn heel blij met wat we kunnen tonen aan het publiek, onder andere de film over de zusjes Williams, de gouden leeuw van Venetië, ook heel wat prachtige Vlaamse films.  We hebben heel veel moeten wegsmijten, maar onze curator hebben we gehouden. Die konden we moeilijk weggooien", lacht Craeymeersch.

Samen zingen, huilen en bewonderen, dat is essentieel. Daar moeten we voor blijven vechten
Koen De Bouw, Master FFO

Het was de keuze van Koen De Bouw om het thema om te gooien. "Er is heel wat veranderd het afgelopen jaar. Ik heb gekozen om het thema aan te passen, maar eigenlijk konden we er niet omheen. Cinema en ook het theater is een sector waar mensen bij elkaar komen en elkaar de hand reiken. Samen zingen, huilen en bewonderen, dat is essentieel, dus daar moeten we voor blijven vechten."

Het Filmfestival Oostende vindt plaats van 21 januari tot en met 29 januari 2022. De volledige programmatie vind je terug op de website van het Filmfestival Oostende.

Meest gelezen