foto: Radio 2

Genkse vereniging haakt heus kerstspel aan Italiaanse kerk: "We hebben hier ongelofelijk lang - maar met veel plezier - aan gewerkt!"

Aan Missione Cattolica in Genk valt op dit moment een gehaakt kerstspel te bewonderen. De dames van vereniging La Maglia del Cuore zijn aan de slag gegaan met naald, garen, draden en lapjes stof om het kerstverhaal tot leven te wekken. Volgens begeleidster Rosaria Ciarlo is de kleurrijke creatie een knipoog naar het project “Een Thuis voor Iedereen”, dat werd geselecteerd voor het Genkse Burgerbudget. “Ook Maria en Jozef zochten naar een warme opvangplaats.”   

Dankzij het Genkse burgerbudget kan Missione Cattolica binnenkort het project "Een Thuis voor Iedereen" realiseren. Er wordt plaats gecreëerd voor Genkenaren zonder dak boven hun hoofd. Daarop wilden de dames van La Maglia del Cuore dit jaar letterlijk inhaken. “Maria en Jozef zochten in Nazareth ook naar opvang”, vertelt begeleidster Rosaria Ciarlo. “Uiteindelijk kwamen ze in een stal terecht, een bescheiden plek waar ze heel welkom waren. Met het project 'Een Thuis voor Iedereen' willen we wie het nodig heeft op een laagdrempelige manier een bed aanbieden. Wij vinden dat niemand in Genk op straat mag slapen.”

(Lees verder onder de foto.) 

De grote, rode kerstboom is intussen een jaarlijkse traditie en telt wel 3.000 lapjes stof.
Anna Toto

In februari begonnen de dames van La Maglia del Cuore al met het haken en naaien van lapjes en figuren. “Eerst en vooral maakten we een grote kerstboom, met wel 3.000 lapjes stof”, zegt Anna Toto. “De boom heeft een rode tint, de kleur van de liefde, en de structuur is in elkaar gezet door de leerlingen Techniek en Innovatie van het Atlascollege. Het is intussen een jaarlijkse traditie.”

Verder knutselden de dames alle figuren van het kerstspel. “Maria, Jozef, de ezel, de os, schaapjes en de herders. Het kindje Jezus ontbreekt nog, die belandt pas in de kribbe na de misviering op de Kerstavond. We hebben hier ongelofelijk lang - maar met veel plezier - aan gewerkt. Ook de bomen en banken zijn aangekleed met kleurrijke dekens." 

(Lees verder onder de foto.) 

Gerecycleerd materiaal

Johny Ilsbroux is de man die de kerstfiguren vorm gaf: “De dames contacteerden mij om personages te maken voor hun kerststal. Een welkome uitdaging, gezien de corona-omstandigheden. Ik ben aan de slag gegaan met betonijzer, en heb zoals altijd een beetje moeten zoeken, dat hoort nu eenmaal bij mijn vak. Het resultaat mag er wezen, de dames hebben alles prachtig aangekleed. De stal zelf werd gemaakt door het koppel Pietro en Gabriella, die met gerecycleerd materiaal hebben gewerkt.”

“Iedereen is welkom om het resultaat te komen bewonderen in de Ristraat”, sluit Rosaria af. “Alsook om mee te komen haken en knutselen: we zijn een erg diverse groep.”

Meest gelezen