beeldbank.stad.gent

Gent verzet zich niet tegen opgraving in onderzoek naar verdwenen graf van babytweeling

Gent heeft geen probleem met het openen van een babygraf op de Westerbegraafplaats. De rechter heeft bepaald dat zo'n opgraving mag om duidelijkheid te scheppen in de zaak van een verdwenen graf van een babytweeling. De ouders schakelden een advocaat in, toen ze begin november vaststelden dat het graf van hun doodgeboren tweeling verdwenen was. Het zou kunnen dat ze al 10 jaar het verkeerde graf bezochten. Een opgraving kan duidelijkheid brengen, en de stad zal zich hier dus niet tegen verzetten.

Anderhalve maand geleden stelden de ouders van het gezin Stefanova-Ivanov op de Westerbegraafplaats vast dat het graf van hun doodgeboren tweeling plots was verdwenen. In paniek en verdrietig belden ze hun advocaat om klaarheid te scheppen. "De ouders hadden de concessie voor het graf verlengd tot 2030, dus daar ligt het probleem niet", zegt advocaat Ercan Tok. 

Volgens medewerkers van de Westerbegraafplaats zouden de ouders al 10 jaar lang het verkeerde graf hebben bezocht. Om duidelijkheid te brengen is een opgraving aangewezen, bepaalde de rechter. En de stad Gent zegt nu dat ze zich daar niet zal tegen verzetten.

Wij gaan ons niet verzetten tegen iets wat duidelijkheid en rust kan brengen voor de nabestaanden van de baby's
Isabelle Heyndrickx (CD&V), schepen voor burgerzaken en protocol

"Omdat de procedure lopende is, kunnen we niet veel zeggen over wanneer de opgraving zal gebeuren en wie dat zal moeten betalen", zegt schepen Isabelle Heyndrickx (CD&V) van de stad Gent. "Wij willen gewoon meegeven dat wij ons zeker niet verzetten tegen de beslissing van de rechter om een opgraving te doen. We vinden het belangrijk dat er duidelijkheid komt in de zaak van het verdwenen babygraf, en dat de ouders weer rust krijgen. Wanneer de opgraving kan gebeuren, hangt af van hoe snel de rechter een expert aanstelt."

kasto80

Meest gelezen