Willen we nog kinderen op de wereld zetten? Beluister onze jongerenpodcast

2021 was een jaar getekend door klimaatrampen, wereldconflicten en een pandemie. Daardoor stellen steeds meer twintigers zich de vraag: hoe verantwoord is het nog om kinderen op deze planeet te zetten? Anderen vinden het dan weer vanzelfsprekend om een gezin te stichten. Hoe schipperen twintigers tussen hun "biologische klok" en de "baarschaamte" die ze voelen omdat ze nog meer mensen op deze planeet willen zetten?

Beluister hier een fragment uit de derde aflevering:

"Snapt ge mij nu" is een podcast voor en door jongeren, gehost door Aurélie Boffé.  Aurélie gaat in gesprek met jonge twintigers die allemaal een andere visie hebben op een actueel onderwerp. Zo laat ze elke stem in het debat horen.  De eerste drie afleveringen zijn nu beschikbaar op alle podcastkanalen. 

In de derde aflevering van "Snapt ge mij nu" blikken we terug op het voorbije jaar. Voor heel wat twintigers was het geen jaar om vrolijk van te worden. Zij zien de toekomst somber in, en voelen dat het hun verantwoordelijkheid is om actie te ondernemen. Sommigen beslissen zelfs om daardoor hun kinderwens op te geven. Anderen vinden dit geen goede oplossing. Volgens hen is de wereld nog steeds een mooie plek om te leven.

Sara Salarkiya (26) uit Sint-Niklaas weet al lang dat ze geen kinderen wil. Daar heeft ze goed over nagedacht, en toch krijgt ze constant opmerkingen van haar omgeving. "Je zal helemaal alleen eindigen", of "wacht maar tot je de juiste vent tegenkomt", zijn voor haar dagelijkse kost, en dat is ze beu. Sara vindt dat meer mensen zich de vraag moeten stellen: waarom zou ik wél nog kinderen maken? Zolang zij haar kinderen geen mooie toekomst kan beloven, begint ze er niet aan.

Jan Terlyn (26) uit Aarschot wil papa worden. En liever vandaag dan morgen. Volgens hem is stoppen met kinderen maken niet de oplossing om het klimaat te redden. Want als we streven naar een  betere wereld, voor wie doen we het dan? Jan vindt dit de meest persoonlijke keuze die je kan maken, en is ervan overtuigd dat de toekomst helemaal niet zo somber is.

Evelyn Vanhuffel (23) uit Temse droomde er vroeger van om te trouwen op 26 jaar en een gezin te stichten. Liefst met 2 kinderen. Die droom krijgt nu een andere wending. Evelyn stelt zich sinds dit jaar veel vragen en is niet zeker dat ze in deze toestand kinderen wil opvoeden. Ze vreest voor het effect van de coronacrisis op het mentaal welzijn van twintigers, en gelooft dat de volgende generatie enorm veel klimaatrampen zal meemaken. Zij vindt geen evenwicht tussen haar eigen kinderwens en het gevoel dat ze actie moet ondernemen voor de planeet.

Luister hier naar de derde aflevering:

Wat wil jij horen in een volgende aflevering? Stuur jouw suggesties via DM naar de Instagrampagina van VRT NWS.

Meest gelezen