Videospeler inladen...

"Glühwein heeft gewonnen van cultuur": Marc Van Ranst kritisch voor sluiting cultuursector terwijl horeca openblijft

Viroloog Marc Van Ranst vindt de beslissing van het Overlegcomité om de cultuursector volledig op slot te doen een bijzonder strenge maatregel. "Wanneer je ziet dat de kerstmarkten wel openblijven, dan kan je zeggen dat de glühwein het gewonnen heeft van de cultuur", zegt Van Ranst in "Het journaal". Premier De Croo deelt die analyse niet. "Er is een fundamenteel verschil tussen activiteiten binnen en activiteiten buiten. Activiteiten binnen zijn veel gevaarlijker dan activiteiten buiten", klinkt het.

Marc Van Ranst vindt het opmerkelijk dat de cultuursector volledig aan banden wordt gelegd en de horeca geen extra maatregelen opgelegd krijgt.

"De maatregelen van het Overlegcomité zijn behoorlijk streng, zeker als je alle maatregelen van de voorbije weken allemaal bij elkaar optelt. De inschatting van de experten van de situatie in de theaters en bioscopen was eerder dat er goed geventileerd wordt en dat men het daar onder controle heeft. Dit kan wel open blijven", zegt Marc Van Ranst in "Het journaal".

BEKIJK - Viroloog Marc Van Ranst klinkt kritisch voor de keuzes die het Overlegcomité deze keer heeft gemaakt:

Videospeler inladen...

Nederlanders zullen weg naar Belgische horeca vinden

Volgens Van Ranst is de sluiting zonder enige twijfel een zware klap voor de cultuursector. "Nochtans is het vertrouwen in die sector heel groot. Het gaat niet om honderdduizenden bezoekers per avond die naar voorstellingen gaan. Wanneer je ziet dat de kerstmarkten wel openblijven, dan kan je zeggen dat de glühwein het gewonnen heeft van de cultuur. "

Van Ranst vreest ook dat er steeds meer Nederlanders de weg naar de Belgische horeca zullen vinden. "Wanneer ik de taferelen in Antwerpen zag met die grote terrassen die overdekt zijn. Wanneer je onder zo een overkapping zit, begint dat heel erg op een binnenruimte te lijken. Als je de lijst van maatregelen bekijkt, dan zie je dat de horeca niet verder gelimiteerd wordt. Het is ook heel uitnodigend om Nederlanders te ontvangen wanneer de horeca tot 23 uur open blijft", klinkt het.

Van Ranst merkt ook op dat er een groot verschil is tussen de restaurants en de cafés op het gebied van de naleving van de maatregelen. Hij pleit ook voor strengere handhaving van de regels.

Kans op infectie is groter op kerstmarkt wanneer je plezier maakt

viroloog Johan Neyts

Professor Johan Neyts reageert in "Terzake" tevreden op de nieuwe maatregelen van het Overlegcomité, maar plaatst ook een kanttekening bij de drastische sluiting van de cultuursector.

Het voordeel van kerstmarkten is dat ze in de buitenlucht georganiseerd worden. Dat helpt om besmettingen tegen te gaan volgens Neyts. "Als je daar staat met een glas glühwein en dicht bij elkaar luid lacht en roept, dan kan je elkaar ook buiten infecteren. Daar moeten we toch op letten. In veel van de cultuurzalen, zoals filmzalen met goede ventilatie, kan ik mij inbeelden dat dat redelijk veilig zou kunnen, terwijl de kans op infectie wanneer je plezier maakt op een kerstmarkt groter is", besluit Neyts.

"Als je op een kerstmarkt staat met een glas glühwein en dicht bij elkaar luid lacht en roept, dan kan je elkaar ook buiten infecteren", legt Johan Neyts uit in "Terzake":

Videospeler inladen...

Fundamenteel verschil tussen activiteiten binnen en activiteiten buiten

premier Alexander De Croo

Premier Alexander De Croo verdedigt de beslissing om cultuur te sluiten. Alle binnenevenementen zijn vanaf zondag namelijk niet meer mogelijk. Dat hadden de experts niet geadviseerd, tenzij de cijfers door de omikronvariant de verkeerde kant zouden uitgaan. 

"Het voorstel van de experten was er een die er hoogstwaarschijnlijk zou toe leiden dat we vandaag een beslissing zouden nemen en dat we volgende week opnieuw zouden moeten samenkomen. Dat lijkt mij op dit moment het laatste wat we moeten doen. We moeten maatregelen nemen die duidelijk en stabiel zijn”, aldus De Croo in "Het journaal".

"Er is een fundamenteel verschil tussen activiteiten buiten en activiteiten binnen. Er zijn niet enkel kerstmarkten die buiten kunnen plaatsvinden. Activiteiten buiten wil zeggen dat er voldoende verluchting is. Dat wil zeggen dat we dat op een veilige manier kunnen laten doorgaan. Laat ons ook niet vergeten dat die activiteiten doorgaan met het gebruik van mondmasker en CST. De les is dat activiteiten binnen veel gevaarlijker zijn dan buiten. Als we mensen willen ontmoeten, is het beter om dat buiten te doen in plaats van binnen", legt De Croo uit.

"Er is een fundamenteel verschil tussen activiteiten buiten en activiteiten binnen", zegt premier De Croo in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen